Einde cyclus Amerikaanse economie

(ABM FN-Dow Jones) De economische cyclus in de Verenigde Staten zit waarschijnlijk in zijn laatste inning. Dit schreef Robeco maandag in zijn Credit Outlook.

De vermogensbeheerder ziet tekenen dat de cyclus in de VS op zijn eind loopt. Zo lenen veel grote bedrijven in Amerika  geld om aandelen in te kopen, waardoor de balans van het bedrijfsleven snel verslechtert.

Ook dalende winstmarges zijn een teken van een aankomende recessie, denkt Robeco. De vermogensbeheerder vindt een recessie in Europa minder waarschijnlijk dan in de VS.

Kredietgroei niet houdbaar

De vooruitzichten voor de mondiale economische groei zijn somber, met krimpende export in Europa en de Verenigde Staten. De trend van een afnemende wereldbevolking werd lang opgevangen door sterke kredietgroei, maar die groeiende schuldenberg is niet houdbaar volgens Robeco.

In de opkomende markten zal de groei naar verwachting verder vertragen, na jaren met snelle kredietexpansie. Brazilië is nog steeds erg kwetsbaar en groei moet vooral komen uit China, stelden de vermogensbeheerders.

De enige manier om de economische groeiverwachting te verhogen, is door een versnelling van de kredietgroei. Centrale banken proberen daarom de kredietbubbel nu weer op te blazen, maar dat is een riskante strategie, denkt Robeco. Het kan de markten destabiliseren en de urgentie wegnemen bij beleidsmakers om structurele hervormingen door te voeren.

Disfunctionele markt 

De markten zijn intussen disfunctioneel door de lage rente, stelde Robeco. De vermogensbeheerder vindt dat risico’s zoals Brexit niet goed door de markt worden ingeprijsd.

Wat de markten drijft zijn de centrale banken. Beleggers kunnen het zich niet veroorloven daar tegenin te gaan, in een klimaat van negatieve rentes. Beleggers  blijven kopen zo lang de ECB dat doet. Het grootste risico is dat de markt het vertrouwen in het beleid van de centrale banken kwijtraakt, volgens Robeco.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>