(ABM FN-Dow Jones) De opvallend sterke daling van de Duitse industriele productie in december is volgens ING minder dramatisch dan het lijkt. Dit schreef econoom Carsten Brzeski dinsdag in een reactie.

De Duitse industrie bleek in de laatste maand van 2016 maar liefst 3,0 procent minder te hebben geproduceerd dan in november. Er was gerekend op een stijging van 0,4 procent.

Brzeski spreekt over een maand om snel te vergeten. De econoom wees erop dat de daling in alle Duitse sectoren zichtbaar was. “Evenwel, ook al lijkt het dramatisch, moeten we de daling in december met een korreltje zout nemen. Het koude winterweer en de feestmaand waren de belangrijkste redenen voor de scherpe daling in december”, schreef Brzeski.

Op jaarbasis lag de productie in december 0,6 procent lager.

ING denkt dat de voorlopige groeiraming voor het Duitse bruto binnenlands product van 0,5 procent in het vierde kwartaal, zoals gemeld door het Duitse statistiekbureau Destatis, mogelijk neerwaarts bijgesteld zal worden.

Het koude winterweer in januari betekent verder niet veel goeds voor het begin van het jaar volgens Brzeski. Het zal enkele maanden duren voordat de bouwsector, momenteel één van de belangrijkste groeipijlers, uit zijn winterslaap komt, verwacht ING. Maar als dit eenmaal het geval is, dan kan de activiteit flink groeien. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.