(ABM FN-Dow Jones) Degroof Petercam heeft het advies voor SBM Offshore verlaagd van Kopen naar Houden met een koersdoel van 18,00 euro.

De provisie van SBM Offshore van 238 miljoen dollar, na gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege een smeergeldaffaire en Unaoil, komt onverwacht en is een tegenvaller. Dit schreef analist Luuk van Beek van Degroof Petercam in zijn rapport.

Tot nu toe leek het onderzoek vooral te kunnen leiden tot persoonlijke consequenties voor individuele werknemers, waarbij het wangedrag van SBM Offshore in het verleden viel onder een vorige overeenkomst met de Nederlandse en Amerikaanse justitie. Nu lijkt de Schiedamse oliedienstverlener echter opnieuw de knip te moeten trekken. 

De steeds complexere onderhandelingen in Brazilië, waarbij zes tegenpartijen zijn betrokken, vormen een grote hindernis voor SBM Offshore om nieuwe opdrachten binnen te halen. En de helft van de wereldwijde aanbestedingen voor FPSO’s in het marktsegment van SBM Offshore vinden juist in Brazilië plaats, aldus van Beek.

Degroof Petercam benadrukte dat het bij dergelijk ingewikkelde juridische kwesties vrijwel onmogelijk is om de waarschijnlijkheid van verschillende scenario’s in te schatten. De adviesverlaging is dan ook deels een gevolg van de toegenomen onzekerheid. De ontwikkelingen in Brazilië zullen hoe dan ook van grote invloed blijven op de waardering van het bedrijf, aldus van Beek.

SBM Offshore sloot maandag op de Amsterdamse beurs bijna 14 procent lager op 13,40 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.