BinckBank heeft opnieuw een kwartaal achter de rug waarin de resultaten onder druk stonden. Dit blijkt uit een analistenconsensus die de online broker en vermogensbeheerder samenstelde. In het tweede kwartaal boekte Binck volgens deze analisten een omzet van 34,0 miljoen euro. Daaraan droegen de rentebaten 6,1 miljoen euro bij en de inkomsten uit transacties 25,3 miljoen euro. De analisten mikken op 1,9 miljoen transacties in het retailsegment. Met 33,6 miljoen euro aan kosten restte er een nettowinst van 0,2 miljoen euro. Aangepast bedroeg de winst volgens de analisten evenwel 6,6 miljoen euro, ofwel 0,09 euro per aandeel. “Opnieuw een lastig kwartaal”, zo vatte analist Albert Ploegh van ING samen. Analist Marcell Houben van NIBC is onder meer benieuwd naar het interim dividend, die vanwege een de payout ratio in combinatie met de druk op de resultaten “vermoedelijk een stuk lager zal zijn op jaarbasis”. Bij ING rekent analist Ploegh op een “teleurstellend” dividend. Omdat de gerapporteerde winst over de eerste jaarhelft minder dan 50 procent van de aangepaste winst is, is toestemming van De Nederlandsche Bank nodig, voegde de marktvorser daaraan toe. Verder kijkt Houben naar de ontwikkelingen op het vlak van hypotheken. Recent kocht BinckBank een portefeuille woninghypotheken van Obvion ter waarde van 340 miljoen euro. Analisten bestempelden dit unaniem als een goede stap op weg naar de 500 miljoen euro die Binck voor het jaareinde wil hebben bereikt. Houben wil echter ook graag weten of het eigen initiatief bijBouwe inmiddels op gang is gekomen, na een matig eerste kwartaal waarin voor slechts 2,4 miljoen euro aan hypotheken werd binnengehaald. Volgens Houben stonden afgelopen kwartaal opnieuw de inkomsten uit transacties onder druk, zowel doordat het aantal transacties afnam, alsook omdat er nog altijd sprake was van prijsdruk. “DeGiro maakt de markt kapot met dunne marges als resultaat”, aldus de analist van NIBC. Positief is dat Houben het vermoeden heeft dat de echte prijszoekers inmiddels wel weg zijn bij Binck. Dit betekent dat het huidige klantenbestand redelijk stabiel zal blijven.

Ploegh wees verder op de onzekerheid rondom de Brexit en de Belgische ‘speculatietax’ die het aantal transacties drukten.

Een punt van zorg is evenwel dat een groot aantal van de klanten inactief is. Houben spreekt van circa een derde. Deze zogenoemde slapende klanten kosten Binck louter geld. De broker zou hiervoor volgens de analist een oplossing moeten vinden, ofwel door ze aan het handelen te krijgen of anders door ze bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag in rekening te brengen, zodat ook aan deze slapende leden iets wordt verdiend. Eveneens een probleem is volgens Houben dat Binck niet efficiënt is. “Zelfs een grote bank als ABN AMRO of ING met een groot kantorennetwerk doet het beter”, aldus de analist, die dit opmerkelijk vindt voor een bedrijf dat zichzelf als fintech afficheert. De vaste kosten bij Binck moeten simpelweg omlaag, stelde Houben. De vraag is volgens Houben of Binck voldoende tijd krijgt om de periode te overbruggen tussen nu en het moment dat de strategische nieuwe plannen effect sorteren. CEO Vincent Germyns zegt achter de schermen goede stappen te maken, maar aan de buitenkant is er volgens de analist nog weinig zichtbaar, “terwijl er wel vaart moet worden gemaakt”. Volgens Ploegh is het zaak dat gedurende de transitieperiode Redesign Binck, dat wil zeggen dit jaar en volgend jaar, het belangrijk is dat Binck geen terrein verliest in zijn kernactiviteit aan nieuwkomers als DeGiro. Houben heeft een Houden advies op Binck, overigens net als Ploegh, ondanks de operationele uitdagingen die de online broker en vermogensbeheerder kent. De analist van NIBC noemt het tegen de huidige waardering eigenlijk gek dat nog geen koper zich heeft gemeld voor Binck. CEO Germyns zal volgens de marktvorser geen obstakel zijn. “Hij staat open voor een bod”, zo meent Houben, die vooral rekent op een strategische koper. Binck biedt onder meer een grote klantendatabase, aanwezigheid in verschillende landen en een sterke balans. Vooral met de door klanten toevertrouwende middelen kan een grote bank fiks betere rendementen behalen, betoogde Houben. Binck komt maandag voorbeurs met de kwartaalcijfers. Vrijdagmiddag noteerde het fonds op een licht positief gestemd Damrak 1,3 procent lager op 4,59 euro. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.