(ABM FN-Dow Jones) De krimp van de Duitse economie doet de alarmbellen afgaan. Dit stelde econoom Carsten Brzeski van ING woensdag.

De Duitse economie groeide in het derde kwartaal met 1,1 procent op jaarbasis, maar in vergelijking tot het tweede kwartaal ging het om een krimp van 0,2 procent.

Dat was voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2015 dat de economie kromp en volgens Brzeski gaat het zelfs om de slechtste prestatie sinds de eerste drie maanden van 2013.

Hoewel de details nog ontbreken, wijst Brzeski met de vinger naar de export als schuldige voor de teruggang. Enerzijds gaat het om eenmalige factoren, aldus de econoom, maar er zijn ook structurele ontwikkelingen die zorgelijk zijn.

ING denkt dat de auto-industrie de komende maanden wat zal herstellen en lagere energieprijzen zullen de particuliere consumptie goed doen, denkt Brzeski. “Maar een zwakke export, ondanks een lage wisselkoers voor de euro, suggereert dat de handelsspanningen en zwakte in de opkomende markten kunnen blijven drukken op de groeiprestaties van Duitsland.”

Nog altijd zijn de vooruitzichten voor Duitsland goed, meent Brzeski, maar er worden wel wat scheurtjes zichtbaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.