ECB QE Mario Draghi

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank gaat zijn opkoopprogramma vermoedelijk met een half jaar verlengen en koopt dan mogelijk ook obligaties met een negatief rendement van meer dan 0,4 procent op. Dit stelde ABN AMRO in een maandag gepubliceerd rapport.

De economen van ABN AMRO hadden eigenlijk verwacht dat de ECB al in september een verlenging van het opkoopprogramma zou aankondigen. Het Quantitative Easing (QE) programma moet de financiele markten stimuleren om risicovoller te gaan beleggen en zo bijdragen aan inflatie en economische groei.

In de huidige ramingen van de ECB staat de inflatie in 2018 nog altijd ruim onder de doelstelling van 2 procent. Daarom zal de ECB het programma naar verwachting uitbreiden.

Om te voorkomen dat er te weinig obligaties meer voorhanden zijn in de markt om op te kopen, zal de ECB straks mogelijk ook obligaties met een negatief rendement van meer dan 0,4 procent opkopen, speculeert ABN AMRO.

Dat is het huidige niveau van de depositorente die de ECB banken in rekening brengt voor het stallen van contanten bij de centrale bank. Dit wordt momenteel gezien als de bodem voor de geldmarktrente.

De bank verwacht dat de driemaands-euriborrente minstens tot eind 2017 zo laag zal blijven.

De tienjaarsrente zou op korte termijn nog wat kunnen dalen, denken de economen, maar zij voorzien een stijging in 2017 door de oplopende rente.

De euro blijft schommelen tussen 1,05 en 1,15 dollar, verwacht ABN AMRO.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>