(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal aanstaande donderdag vermoedelijk met meer monetaire verruimingsmaatregelen komen om de economie en inflatie in de eurozone te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.
Eind oktober handhaafde de ECB nog de bestaande maatregelen, maar uit de bijbehorende notulen van die vergadering werd recent duidelijk dat inkomende economische data er vermoedelijk toe zullen leiden dat het beleid wordt aangepast.
“In het huidige klimaat zijn de risico’s voor de groeiverwachting voor de eurozone duidelijk neerwaarts gekanteld”, meldde de ECB in de notulen. De centrale bank was daarbij verrast door de zwakke kerninflatie, die in oktober op een dieptepunt van 0,2 procent stond.
Momenteel staat de belangrijkste rente op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente is 0,50 procent negatief. Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme heeft nu nog een omvang van 1.350 miljard euro en een looptijd tot ten minste eind juni 2021.
“We verwachten dat de ECB bij zijn aanstaande beleidsvergadering met een pakket komt om de financiële omstandigheden te waarborgen en een tweede dip van het bbp [van de eurozone] en een ondermaatse inflatie ten opzichte van de doelstelling aan te pakken”, zeiden economen van Nomura in een voorbeschouwing.
Zij rekenen erop dat het PEPP met 400 miljard euro wordt verhoogd naar 1.750 miljard euro en dat de voorwaarden en looptijd van het TLTRO III programma wordt aangepast. Ook een kleine verlaging van de depositorente met 10 basispunten sluit Nomura niet uit.
“Dit is het ultieme moment voor een uitgebreid pakket, inclusief een renteverlaging”, aldus de economen.
Commerzbank zet in op een verhoging van het PEPP met zelfs 600 miljard euro, waarmee het steunprogramma boven de 2.000 miljard euro uitkomt.
De economen van de Duitse bank denken dat bij zo’n verhoging wel het compromis wordt gesloten binnen het beleidscomité dat een pakket met zo’n grote omvang niet volledig hoeft worden ingezet.
Verwachtingen hooggespannen
ING rekent op een verhoging van het PEPP met 500 miljard euro en een verhoging van de opkopen via het Asset Purchase Programme van 20 miljard naar 40 miljard euro.
Verder worden de gunstige rentevoorwaarden van het TLTRO programma verlengd van 6 naar 12 maanden, aldus ING, en komt er een aanpassing in het tier systeem om een groter deel van de liquiditeit van banken vrij te stellen van de negatieve depositorente.
Econoom Carsten Brzeski van ING sluit ook niet uit dat de zogeheten ‘Fallen Angels’; bedrijfsobligaties die een afwaardering van de kredietwaardigheid hebben gekregen tijdens de coronacrisis, worden toegelaten tot het opkoopprogramma.
Volgens Brzeski zijn de verwachtingen voor het rentebesluit hooggespannen. Daarbij heeft ECB-voorzitter Christine Lagarde al duidelijk gemaakt dat het beleid zal worden “geherkalibreerd”, wat de facto betekent dat er meer verruimende maatregelen komen.
“Lagarde heeft daarmee een ongeschreven communicatiewet gebroken van haar voorganger Mario Draghi, om nooit vooraf iets vast te leggen”, aldus Brzeski.
“Het doel van al deze ECB-maatregelen is om het zeer verruimende beleid te verlengen en niet zozeer uit te breiden”, aldus de econoom. “De huidige crisis is er één waarbij eerder overheidsbeleid dan monetair beleid het verschil kan maken voor de economie en daarom zal Lagarde in haar toelichting vermoedelijk duidelijk maken dat deze nieuwe ronde stimulus echt de laatste is”, aldus Brzeski.
Economische ramingen
De monetaire beleidsmaatregelen die donderdag naar verwachting worden bekendgemaakt hangen grotendeels af van de nieuwe economische ramingen van de ECB.
Marktstrategen van NatWest Markets verwachten dat de ECB zijn macroramingen zal verlagen. De bbp-verwachting voor dit jaar, die in september nog werd ingeschat op een krimp van 8 procent, zal vermoedelijk iets gunstiger zijn, maar de voor 2021 verwachte groei van 5 procent van drie maanden geleden, zal neerwaarts worden bijgesteld, denkt NatWest.
Ook de inflatieverwachtingen van 1,0 procent en 1,3 procent voor respectievelijk 2021 en 2022 gaan waarschijnlijk omlaag. Daarnaast komt de ECB met de eerste verwachtingen voor 2023, waarbij de inflatie zich vermoedelijk zal ontwikkelen richting de 2 procent die de ECB nastreeft, maar daar nog wel ruim onder blijft.
Deze herzieningen en de grote onzekerheid op de korte termijn zijn voldoende om monetair ingrijpen deze week te rechtvaardigen, aldus de marktstrategen.
Sterke euro of zwakke dollar
Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen is benieuwd of de ECB donderdag iets zegt over de recent sterk in waarde gestegen euro. De munt noteerde maandag op 1,2110 dollar.
“Officieel streeft de ECB niet naar een bepaald niveau voor de eenheidsmunt, maar de koers van de euro heeft wel impact op de inschattingen voor economische groei en inflatie. Een sterkere euro hindert de export en drukt de inflatie omlaag via goedkopere import”, aldus Aben.
Hij relativeert de koers wel: “Een niveau van 1,20 tegenover de dollar is in een langjarig perspectief min of meer het gemiddelde. Tegenover het mandje van munten van landen waar de eurozone zaken mee doet, is de euro bovendien niet fundamenteel overgewaardeerd.”
Het is volgens Aben beter om te spreken van een zwakkere dollar in plaats van een sterkere euro. Volgens de econoom heeft het hoopgevende vaccinnieuws tot optimisme geleid; een beursklimaat waarin de greenback meestal verzwakt.
“Voor de ECB is het zinloos om zo’n koersbeweging te counteren”, aldus Aben.
De ECB maakt donderdag om 13:45 uur het rentebesluit bekend en voorzitter Christine Lagarde start om 14:30 uur haar toelichtende persconferentie.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.