Blijkt uit notulen van de centrale bank.

(ABM FN-Dow Jones) De notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank laten zien dat de centrale bank zich steeds meer zorgen maakt over de tegenvallende groei in de eurozone en tegelijkertijd nog altijd erg terughoudend is om de overwinning uit te roepen in de strijd tegen de inflatie. Dit concludeerde ING in reactie op de verslaglegging, die donderdagmiddag verscheen.

De notulen bevestigen volgens econoom Carsten Brzeski dat de ECB bij het rentebesluit in september vastberaden leek om haar zeer geleidelijke tempo van beleidsversoepeling voort te zetten, “dat wil zeggen een geleidelijk en gematigd tempo van renteverlagingen.”

De beleidsfunctionarissen benadrukten ook de zorgen over de economische groei en toonden een hoop voorzichtigheid met betrekking tot de inflatie, las Brzeski.

“Het rentebesluit van oktober zou te vroeg komen voor de ECB om een fundamentele verandering in haar eigen groei- en inflatiebeoordeling te zien. De bijeenkomst in december had duidelijk de voorkeur voor de volgende renteverlaging, omdat dan de macrovooruitzichten worden bijgewerkt”, volgens de econoom.

Brzeski vindt het opmerkelijk dat de notulen donderdag werden gepubliceerd, één week voor het nieuwe rentebesluit,  hoewel dat het gevolg is van enkele kalenderwijzigingen tijdens de zomermaanden.

Maar het betekent volgens hem ook dat deze notulen ons nog minder vertellen over de volgende stappen van de ECB dan normaal. 

“In feite laten de notulen dit keer zien wat een verschil slechts een paar weken kunnen maken in het denken van de ECB”, aldus Brzeski, die er rekening mee houdt dat de centrale bank haar kruit volgende week droog zal houden.

Als alle recente macrogegevens worden gezien als één groot datapunt, is er geen reden om de rente dan verder te verlagen, meent de econoom.

“Als het wordt gezien als één grote reeks desinflatoire gegevens, dan wel. Hoe dan ook, als de ECB besluit om de rente volgende week te verlagen, zou dit een belangrijke verandering betekenen in haar eigen reactiefunctie. Het zou een renteverlaging zijn om de groei te stimuleren”, volgens de expert van ING.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.