ECB

(ABM FN-Dow Jones) Marktkenners reageerden donderdag verdeeld op de aankondiging van de Europese Centrale Bank om het maandelijkse opkoopprogramma enerzijds te verlengen tot december 2017 en op technisch vlak wat uit te breiden, maar anderzijds ook te verlagen van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand vanaf april volgend jaar.

Volgens econoom Luigi Speranza van BNP Paribas was de beslissing van de ECB “een compromis in het kader van de wisselwerking tussen omvang en lengte van het programma, ingegeven door schaarste. Door voor een verlenging van negen maanden te kiezen, tracht de ECB marktimpact te limiteren en geeft zij wat de markten min of meer al verwachtten wat betreft de omvang van de aankopen”.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit vindt hetgeen de ECB heeft aangekondigd ook een redelijk compromis. “De stimuleringsmaatregelen zijn een verdere impuls voor het economisch herstel in de regio te midden van de verhoogde politieke onzekerheid maar erkennen ook de recente bemoedigende economische macrodata.”

“Dit was minder dan was verwacht”, was evenwel het oordeel van vermogensbeheerder Patrick O’Donnell van Aberdeen Asset Management, met daarbij de kanttekening dat de ECB zichzelf wat flexibiliteit heeft gegeven voor wanneer de outlook minder gunstig wordt. “Dat zal enigszins geruststellend zijn”.

Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda is het verlagen van de maandelijkse opkopen vanaf april volgend jaar een duidelijk teken van de ECB dat de centrale bank bijna aan de limiet zit van wat het bereid is te doen met het opkoopprogramma. “Er waren vandaag andere opties beschikbaar maar er was niet voldoende steun binnen het monetaire beleidscomité om zulke veranderingen door te voeren”, aldus de marktvorser die er wel op wees dat de valutamarkten het besluit van de markt in elk geval niet opvatten als een kwestie van ’taperen’. De euro daalde van 1,0799 voorafgaand aan het rentebesluit naar 1,0666 tijdens de toelichting van voorzitter Draghi.

“Draghi en de ECB spelen het spel en met de euro die momenteel lager staat, lijken ze te winnen. Maar de realiteit is, is dat er nog steeds sprake is van taperen en minder stimulering dan waar de markt van uit ging”, aldus Erlam die verwacht dat de markt dit uiteindelijk ook zo zal gaan zien. Donderdagmiddag waren de aandelenmarkten nog wel positief en noteerden alle Europese indexen mooi in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.