(ABM FN-Dow Jones) In heel Europa noteerden bankaandelen vrijdagochtend fors in de min vanwege de zorgen rondom Deutsche Bank, dat op de beurs in Frankfurt een nieuw dieptepunt bereikte.

Diverse media meldden donderdagavond op basis van bronnen dat een aantal hedgefondsen dat derivatentransacties afhandelt via Deutsche Bank overtollige contanten daar hebben weggehaald en het uitstaande tegenpartijrisico hebben verminderd. Het aandeel van de Duitse grootbank daalde daarop ruim 7 procent in Amerika. 

Vanochtend verloor Deutsche Bank in Frankfurt 5,3 procent op 10,29 euro. Eerder op de dag bereikte het aandeel een nieuw dieptepunt van 9,90 euro. Commerzbank zag 5,7 procent aan beurswaarde verdampen. Elders in Europa verloor Société Générale 3,7 procent, daalde ING Groep 3,2 procent en leverden Banco Santander en UniCredit beide rond de 4,0 procent in.

Al vrijwel de hele week staat de Duitse bank onder druk vanwege de groeiende zorgen over de kapitaalpositie en een dreigende miljardenboete in de Verenigde Staten. De berichten dat hedgefondsen hun risico afbouwen, zou een signaal kunnen zijn dat klanten en tegenpartijen steeds minder gerust zijn om zaken te doen met de grootste Europese zakenbank, die door het Internationaal Monetair Fonds als meest risicovolle financiële instelling ter wereld wordt gezien. 

“Wat men moet begrijpen is dat Deutsche Bank het grootste clearing house om te handelen is in Europa”, zei marktanalist David Buik van Panmure Gordon & Co. “Met meer dan 60 biljoen dollar aan derivaten in de boeken, zou de Duitse overheid niet eens kunnen bevatten hoe met deze mogelijke crisis om te gaan”, aldus de marktvorser.

Kepler Cheuvreux schreef eerder dat het vooral de mogelijk forse boete in de Verenigde Staten is die voor alle onzekerheid zorgt. De analisten zijn nog niet bezorgd over het derivatenboek van Deutsche Bank, mits kredietbeoordelaars hun ratings niet passen.

Vermogensbeheerder Kathy Lien bij BK Asset Management wees op de vrees in de markt dat Deutsche Bank “de volgende Lehman Brothers” wordt, terwijl analisten van Dankse Bank de speculatie op een volgende crisis zagen toenemen. Dit wordt volgens de marktvorsers onderstreept door de “gebruikelijke vlucht naar veilige havens”, zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank.

De euro daalde vrijdagochtend tot onder de 1,1200 dollar en verloor ten opzichte van donderdagavond 0,3 procent op 1,1187 dollar. Ten opzichte van de Zwitserse frank verloor de Europese munt 0,1 procent op 1,0831. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.