Indien het consortium van Erdemir en Arvedi de Italiaanse staalfabriek Ilva koopt, dan zullen de positieve effecten minder groot zijn voor de Europese staalsector dan wanneer ArcelorMittal de fabriek overneemt. Dit schreef Berenberg in reactie op het nieuws dat de Italiaanse bank Cassa Depositi e Prestiti (CDP) heeft besloten Arvedi en Erdemir te ondersteunen met hun overnamepoging.

Het nieuws over de steun van CDP werd gemeld door de Italiaanse krant Corriere di Taranto. De analisten benadrukken dat de Italiaanse bank dit nog niet officieel heeft bevestigd, maar als het klopt dan zou dit negatief zijn voor de ambities van ArcelorMittal.  

De marktvorsers denken dat een overname door Arvedi en Erdemir minder positief zou zijn voor de Europese staalindustrie. ArcelorMittal, dat samen met Marcegaglia een combinatie vormt voor de overname, heeft meer “upstream-downstream” kracht dan het Arvedi-Erdemi consortium, volgens Berenberg, waar de stabiliteit en betrouwbaarheid van de Europese staalmarkt meer van zou profiteren.  

Mocht het consortium van het Turkse Erdemir en het Italiaanse Arvedi, met de hulp van CDP, Ilva kopen dan betekent dit volgens de marktvorsers dat de Italiaanse Staat een groot belang in Ilva krijgt. Momenteel is CDP namelijk voor 80 procent in handen van de Italiaanse Staat.

De deadline voor het indienen van een bod ligt op 30 juni, maar het zou de analisten niets verbazen als dit wordt uitgesteld. De marktvorsers wijzen erop dat het overnameproces in de afgelopen maanden continu aan verandering onderhevig is geweest. Indien de deadline wordt verlengd dan krijgen andere partijen de kans om ook een bod in te dienen, waarmee de complexiteit rondom de verkoop volgens de analisten alleen maar groter wordt.

ArcelorMittal sloot 4,2 procent lager op 4,56 euro. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.