Janet Yellen weet het niet De Federal Reserve komt woensdag na een tweedaagse bijeenkomst met het rentebesluit. De markt verwacht vooraf geen wijzigingen in de federal funds rate, die momenteel ligt binnen een bandbreedte van 0,00 procent tot 0,25 procent. Omdat voorzitter Janet Yellen geen persconferentie geeft na het rentebesluit, lijkt het wellicht op een non-event, maar niets is minder waar, schreven analisten van Rabobank in een vooruitblik op het besluit.

De tekst in de verklaring zal namelijk op een goudschaaltje worden gewogen, op zoek naar hints naar een mogelijke renteverhoging in juni, aldus de marktvorsers die vasthouden aan twee renteverhogingen in 2016, namelijk één in juni en één in december.

De kans dat de rente in juni omhoog gaat, wordt door de markt overigens ingeschat op slechts 20 procent, aldus Rabobank, maar diverse bestuursleden van het Federal Open Market Committee lieten recent al doorschemeren dat die inschatting wel erg laag is, ook omdat de Amerikaanse economie na een traditiegetrouw wat mager eerste kwartaal, later in het jaar zal aantrekken. En, zo benadrukten de marktvorsers, zelfs de duiven onder de bestuursleden van de Fed gaan uit van twee verhogingen van de federal funds rate dit jaar. De kans dat de Amerikaanse centrale bank de markt woensdag verrast, is volgens de kenners klein, namelijk slechts 2 procent, gebaseerd op de zogenoemde federal funds futures van CME Group. De verdeeldheid onder de bestuursleden lijkt de afgelopen tijd wel toegenomen. Daar waar voorzitter Yellen zich gematigder toonde, wijzend op externe risico’s voor de Amerikaanse economie, zoals het afkoelen van de Chinese economie en de lage olieprijzen, zijn er andere bestuursleden die minder terughoudend zijn. Zo zouden de voorzitters van de Cleveland Fed, de Kansas City Fed en de St. Louis Fed liever terugkeren naar een beleid zoals dat in december werd ingezet. Toen werd de rente voor het eerst in bijna tien jaar verhoogd en leek de Fed op weg naar een periode waarin het soepelere beleid geleidelijk zou worden losgelaten. Analisten van UBS schreven maandag dat zij momenteel meer zogenoemde haviken zien dan duiven binnen het comité. Maar die duiven die er zijn, zijn wel behoorlijk mild, aldus de marktvorsers. “De groeiende verdeeldheid zal echter de beleidsbesluiten niet beïnvloeden”, stelden de analisten van UBS, “maar ze suggereren wel de aanhoudend uitdagende taak van de Fed om goed te communiceren nu er minder consensus lijkt te zijn over wat de meest waarschijnlijke gedragslijn zal zijn.” Morgan Stanley denkt dat de Amerikaanse centrale bank woensdag zal benadrukken dat de economische omstandigheden gemengd zijn. Enerzijds is de banengroei sterk, maar anderzijds kan de arbeidsmarkt nog verder verbeteren. Bovendien blijven de indicatoren die de Fed aanhoudt om de inflatieverwachtingen te laag, waardoor deze ontwikkelingen door de centrale bank nauwlettend in de gaten gehouden blijven worden, schreven de analisten in een voorbeschouwing. De marktvorsers van Morgan Stanley gaan er verder van uit dat de centrale bank er woensdag ook niet op zal hinten dat de federal funds rate in juni wel wordt verhoogd. De Federal Reserve maakt woensdagavond, nadat de aandelenmarkten in Europa gesloten zijn, het rentebesluit bekend. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.