Hardnekkige inflatie en hoge rente beginnen tol te eisen.

(ABM FN-Dow Jones) Er is weinig kans dat de Amerikaanse Federal Reserve woensdagavond de rente verlaagt, nadat eerder op de dag nieuwe inflatiecijfers worden gepubliceerd.

De Amerikaanse inflatiegegevens zullen naar verwachting een belangrijke test voor de markten zijn, vooral na het sterke banenrapport van afgelopen vrijdag. Met een aanhoudende sterke arbeidsmarkt en een hardnekkige loon- en kerninflatie zou de Fed langer kunnen wachten met het verlagen van de rente.

De Amerikaanse banengroei overtrof vorige week alle verwachtingen, aldus James Knightley van ING. “Het sterke banenrapport heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen voor een renteverlaging dit jaar aanzienlijk zijn gedaald”, zei hij.

De sterke banengroei in mei is een punt van zorg voor de Fed, zo vulde marktanalist Philip Marey van Rabobank aan in gesprek met ABM Financial News. “Met name de loonontwikkeling zal de Fed niet in de richting van een renteverlaging sturen. Wij denken dat met dit rapport over mei de kans op een renteverlaging in september kleiner wordt”, aldus Marey.

En dat is niet zonder gevaar. Hoe langer de rente restrictief blijft, des te groter kunnen gevolgen voor de economie zijn.

Verschillende analisten merkten bijvoorbeeld op dat de details van het banenrapport niet geweldig waren.

Uit die data bleek dat het aantal mensen dat zei werk te hebben met 408.000 is gedaald, de grootste daling sinds eind 2023. Daarnaast bleek de omvang van de beroepsbevolking te zijn gekrompen met 250.000, de eerste daling in vier maanden. Bovendien daalde de beroepsbevolking ook als percentage van de bevolking van 62,7 procent naar 62,5 procent. Tot slot waren het voornamelijk parttime banen die er bij kwamen in mei en geen voltijds.

Ook zijn de creditcardschulden tot recordhoogtes gestegen.

De Fed zit dus in een lastig parket, want ze zijn op zoek naar een inflatie van circa 2 procent, zonder dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Hoe langer de centrale bank wacht, hoe groter die kans wordt volgens kenners.

Voor woensdag wordt in ieder geval nog geen renteverlaging verwacht. “Alle aandacht gaat dan ook naar de kwartaalupdate van de verwachtingen rond groei, inflatie en rentebeleid van de individuele bestuursleden, de zogenaamde ‘dot plot’. Uitgangspunt is dat de meeste centrale bankiers één of twee renteverlagingen verwachten”, aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Overigens zei investment manager Simon Wiersma van ING een langer hoog blijvende rente in de VS niet te zien als een groot probleem, “zolang de beweeglijkheid op de rentemarkt niet toeneemt en de Amerikaanse economie sterk blijft.”

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.