(ABM FN-Dow Jones) De inflatiecijfers die donderdagmiddag bekend werden gemaakt, zullen het voor de Amerikaanse Federal Reserve niet eenvoudiger maken om een nieuwe renteverhoging te verantwoorden. Dit meent analist James Smith van ING.

De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de ontwikkeling van de inflatie gebruikt bij het bepalen van het monetaire beleid, kwam voor juli uit op 1,4 procent op jaarbasis, terwijl dit in de voorgaande maanden nog 1,5 procent was.

Daarmee blijft de inflatie ruim onder de doelstelling van de Federal Reserve van 2 procent.

“Dit zal de Fed niet helpen om de markten te overtuigen van een volgende renteverhoging”, aldus Smith, die er op wees dat de kernprijzen inmiddels in het laagste tempo sinds eind 2015 groeien.

Volgens Smith verklaarde de Fed de druk op de inflatie altijd door te wijzen op tijdelijke factoren, zoals de vlot dalende abonnementsprijzen voor mobiele telefonie. Maar daarmee kan volgens de analist niet alles worden verklaard.

Toch blijft Smith positief, deels dankzij de zwakkere dollar en de hogere olieprijzen, die voor een opwaarts prijsdruk zorgen. “Dit zou genoeg moeten zijn voor een nieuwe renteverhoging in december”, maar de analist sluit niet uit dat uit de ‘dot plot’ bij de komende rentevergadering van de Fed zal blijken dat de verwachtingen van de centraal bankiers zijn afgenomen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.