(ABM FN-Dow Jones) Bij de kwartaalupdate van SBM Offshore zal de aandacht met name uitgaan naar de orderinstroom voor het Fast4Ward-programma van de oliedienstverlener. Dit zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen in aanloop naar de kwartaalupdate.

Begin november ontving SBM Offshore van een dochterbedrijf van ExxonMobil een zogeheten FEED-opdracht, een opdracht voor het ontwerp van een nieuw drijvend olie- en gasplatform op basis van het Fast4Ward-concept, waarbij de productie van de platforms is gestandaardiseerd en dus veel sneller en goedkoper gerealiseerd kunnen worden.

Analist Versteeg ziet de opdracht als een belangrijk wapenfeit voor de oliedienstverlener en signaleert dat het nieuwe concept van SBM Offshore aanslaat. Het is de derde order op basis van dit concept en “na het ontvangen van de FEED-order is de kans heel groot dat SBM de definitieve order ook ontvangt”, zei Versteeg.

SBM Offshore publiceert bij de kwartaalupdate slechts een beperkte set cijfers. 

Versteeg vindt dat een kwartaal weinig zegt over de gang van zaken bij een bedrijf als SBM Offshore. Het gaat om heel grote opdrachten en afhankelijk van de timing kan dit een kwartaal maken of breken. 

SBM Offshore heeft in de eerste negen maanden van dit jaar waarschijnlijk een hogere omzet geboekt. Dit zou in lijn zijn met de halfjaarcijfers. 

Begin augustus rapporteerde SBM over de eerste zes maanden van 2019 een omzet van 965 miljoen dollar, in vergelijking met 808 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten rekenden op een omzet van 950 miljoen dollar. Dit is volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten.

De oliedienstverlener stelde bij de halfjaarcijfers de outlook voor het hele boekjaar opwaarts bij. 

Voor 2019 voorziet SBM Offshore inmiddels een omzet van meer dan 2,0 miljard dollar, terwijl de oliedienstverlener eerder nog uitging van een omzet van circa 2,0 miljard dollar. Daarbij komt circa 1,3 miljard dollar voor rekening van Lease & Operate, terwijl voor de divisie Turnkey een omzet wordt voorzien van meer dan 700 miljoen dollar.

Andere belangrijke wapenfeiten in het huidige kwartaal zijn onder andere de formele afronding van de corruptiezaak in Brazilië, afronding van de financiering van de FPSO Liza Unity en het bemachtigen van minderheidsbelangen in vijf Braziliaanse FPSO’s.

SBM Offshore opent donderdag voorbeurs de boeken. 

Het aandeel noteerde dinsdag op een groen Damrak 0,4 procent lager op 16,45 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.