(ABM FN-Dow Jones) Een potentiële fusie tussen NN Group en Delta Lloyd kan tijdelijk de concurrentiedruk verlichten voor andere Nederlandse verzekeraars, die strijden om hetzelfde marktaandeel in levens- of schadeverzekeringen. Dit stelde ratingbureau Standard & Poor’s woensdag in een rapport.

De lagere concurrentiedruk zou de winstgevendheid van de Nederlandse verzekeringsindustrie als geheel tijdelijk kunnen verbeteren, vervolgde het ratingbureau. Op termijn zal de concurrentie naar verwachting weer toenemen, na een succesvolle uitvoering van de fusie en integratie.

Het ratingbureau merkte op dat de staat van dienst voor fusies en overnames over het algemeen niet geweldig is, vanuit het perspectief van de crediteuren. Meer dan twee van de drie fusies sinds 2000 leverde nog geen hogere kredietrating op voor het fusiebedrijf.

Het S&P-rapport liet zien ASR met 21 procent het afgelopen jaar het hoogste rendement op eigen vermogen had, van de zes Nederlandse sectorgenoten die de kredietbeoordelaar volgt, gevolgd door Nationale Borg met 16 procent. Op flinke afstand volgen NN Group met 7 procent, Delta Lloyd met 5 procent, Achmea met 4 procent en Aegon met 2 procent. Als de gemiddelden over vijf jaar worden genomen, blijft de top-drie ongewijzigd maar stijgt Aegon naar de vierde plek, met een gemiddelde rendement van zo’n 4 procent. Delta Lloyd, met twee jaren met negatief rendement, bungelt dan onderaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.