(ABM FN-Dow Jones) Heineken heeft in 2016 grotendeels in lijn met de verwachtingen gepresteerd en de door de bierbrouwer afgegeven vooruitzichten zijn geruststellend. Dit stelde analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux woensdag in reactie op de cijfers van de Amsterdamse brouwer. 

Withagen merkte op dat de winstcijfers van Heineken geen verrassingen bevatten. Daarbij kwam de operationele winst volgens de analist een procent hoger uit dan waar de consensus rekening mee hield, terwijl de nettowinst (beia) en winst per aandeel conform verwachting waren. De vrije kasstroom van Heineken was iets beter dan verwacht, dankzij lagere kapitaaluitgaven, waardoor ook de nettoschuld lager uitviel, aldus de marktvorser.  

Vooral in Afrika, waar de brouwer in Nigeria met tegenwind kampte, het Midden-Oosten en Oost-Europa vielen de resultaten lager uit dan verwacht, terwijl de overige Europese markten volgens Withagen conform verwachting presteerden. 

Heineken profiteerde volgens Withagen in Amerika van de sterke ontwikkelingen in Mexico, waar negatieve wisselkoerseffecten werden opgevangen door betere prijzen, kostenbesparingen en een gunstigere mix. 

De Amsterdamse brouwer verwacht dat de winst en omzet op autonome basis zal blijven groeien in 2017. Op de middellange termijn rekent Heineken onverminderd op een stijgende operationele winst en een toename van de marges met 40 basispunten per jaar. “Dat zijn geruststellende vooruitzichten, gezien de winstdruk als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten in landen als Mexico en Nigeria”, aldus Withagen, die weinig verandering voorziet voor de consensus op basis van de jaarcijfers.

Kepler Cheuvreux heeft een koopadvies op Heineken met een koersdoel van 90,00 euro. Het aandeel Heineken sloot dinsdag op een nipt hoger Damrak 1,0 procent in het rood op 72,95 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.