(ABM FN-Dow Jones) Galapagos kondigde donderdagavond aan dat men gebruik maakt van de optie om ontstekingsmiddel filgotinib in 8 EU-landen te co-promoten samen met Gilead Sciences. Belangrijker was echter het nieuws dat de lock-up en standstill periode van zijn Amerikaanse samenwerkingspartner op 31 december afloopt.

“Dit maakt de weg vrij voor Gilead om een bod op Galapagos uit te brengen in de toekomst”, volgens analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities.

Samen met het nieuws van eerder deze week, dat Galapagos vanaf 18 december wordt opgenomen in de Nasdaq Biotech Index, zijn dit komende tijd mogelijke aanjagers voor het aandeel, aldus Cauwenberghs.

Toen het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf begin 2016 zijn samenwerkingsdeal sloot met Gilead, kreeg het Amerikaanse bedrijf een belang van ruim 13 procent en de afspraak dat het belang van Gilead tot eind dit jaar niet boven een bepaald niveau uit zou mogen komen. Het precieze percentage werd nooit bekend.

Eerder zei de CEO van Galapagos Onno van de Stolpe, al dat hij zich kan voorstellen dat Gilead interesse heeft, maar dat aandeelhouders uiteindelijk beslissen of een overname interessant is.

Volgens Cauwenberghs brengt het nieuws rond het vermarkten van filgotinib in Europa het potentiële middel tegen ontstekingsziekten als reuma, weer naar de voorgrond nadat er dit jaar vooral aandacht was voor de ontwikkelingen rond het programma voor taaislijmziekte. Filgotinib wordt het eerste middel dat Galapagos ergens in de komende jaren op de markt zal brengen. Momenteel wordt het middel getest in een aantal Fase 3 studies.

KBC Securities heeft een koopadvies op Galapagos en een koersdoel van 88,00 euro. Het aandeel Galapagos sloot donderdag 1,9 procent lager op 71,32 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.