Chinese economie

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese economie is in het derde kwartaal naar verwachting met 6,7 procent gegroeid op jaarbasis. Dit verwachten door The Wall Street Journal geraadpleegde economen.  

Hoewel het cijfer daarmee stabiel zou blijven ten opzichte van de gemeten groei in de eerste twee kwartalen van dit jaar, zijn de zorgen over de tweede economie van de wereld weer toegenomen nadat vorige week uit Chinese handelscijfers een forse daling van de export bleek in september.

De uitvoer van Chinese goederen daalde vorige maand met 5,6 procent wanneer gerekend in yuans en zelfs met 10 procent uitgedrukt in Amerikaanse dollars. “Wanneer we nog een economische publicatie krijgen die bevestigt dat het economisch herstel in China onder druk staat, dan hebben we mogelijk een serieus probleem”, waarschuwde marktanalist Naeem Aslam van Think Markets in reactie op die cijfers.

“We moeten de handelscijfers niet te licht opvatten”, vond ook Han de Jong van ABN AMRO. “Voor een grote economie heeft de Chinese economie een relatief open karakter en de handelsstromen vormen een aanwijzing voor de toestand van de economie, in China en elders”, volgens de econoom. Hij plaatste wel de kanttekening dat de cijfers op maandbasis nog wel eens fluctueren.

Hoe dan ook hebben de cijfers ervoor gezorgd dat de markt zich weer zorgen gaat maken over de ontwikkeling van de wereldeconomie en de economie van China, aldus Rabobank. “Het belang van de Chinese economie is de afgelopen decennia hoe dan ook sterk toegenomen en de groei van de Chinese economie zorgde ervoor dat de groei van de wereldeconomie tijdens de crisis enigszins gespaard bleef”, schreven economen van de bank. De groeiende zorgen over de tweede economie van de wereld concentreren zich vooral op de vastgoedsector, de forse staatsschuld en het systeem van schaduwbanken.

“Op deze schaduwbanken is er minder toezicht en dus ook minder data beschikbaar”, aldus Rabobank.

Marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM berekent dat de Chinese staatsschuld momenteel 249 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. “Die schuld is een van de grootste uitdagingen waarmee de tweede economie van de wereld kampt”, aldus de marktvorser. “Een groeivertraging zou een bankencrisis kunnen uitlokken en een lange periode van zwakke groei”, aldus de marktvorser.

Tegenover zwakke exportdata stond vorige week wel een verbetering van de Chinese inflatie. Die liep op van 1,3 procent in augustus naar 1,8 procent in september.

Groeicijfers over het derde kwartaal verschijnen woensdagochtend vroeg.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER