UBS positief over strategische shift bij Wholesale Banking.

(ABM FN-Dow Jones) De nieuwe doelstellingen van ING voor het rendement en voor de inkomensgroei zijn hoger dan verwacht. Dit stelde UBS maandag in een analistenrapport.

De nieuwe doelen bieden een opwaarts potentieel van circa 10 procent boven de huidige analistenconsensus voor de winst in 2027.

Daarmee zijn de doelen positief genoeg voor een positieve koersreactie, aldus de Zwitserse bank, die ook te spreken is over het plan de kapitaalallocatie te verschuiven van de Wholesale Banking-tak ten gunste van de meer winstgevende retailbank.

De doelstelling van ING van een rendement op het eigen vermogen van 14 procent is hoger dan de consensusverwachting van 13,6 procent en 100 basispunten meer dan de inschatting van UBS zelf.

De beoogde fee-inkomsten van 5 miljard euro zijn ook hoger dan de 4,6 miljard euro volgens de consensus, terwijl de omzetgroei van 4 tot 5 procent per jaar zelfs het dubbele is van de verwachting van 2,4 procent.  

De kostenstijging van 3 à 4 procent is sterker dan de 2,4 procent waar de analisten gemiddeld op rekenden, maar dit wordt, als het goed is, volgens UBS ruimschoots gecompenseerd door de sterkere groei.  

De nieuwe kostenratio en kernkapitaalratio zijn iets beter dan de consensus.

Retail- en Wholesale banking

De retailbank van ING leverde in 2023 een rendement op het eigen vermogen van 25 procent en is goed voor de helft van de risicogewogen balans. Hier mikt ING op verdere groei van de inkomsten, met name door primaire klanten, kleine en middelgrote zakelijke klanten en private banking, terwijl de rentebaten een minder dominante inkomstenbron moeten worden. Het rendement op eigen vermogen van de retailbank wil ING boven 20 procent hebben.

De Wholesale Banking-tak, die de afgelopen jaren de winstgevendheid herhaaldelijk drukte, hoewel het de afgelopen jaren beter gaat, kan aanzienlijk beter gaan presteren dan sectorgenoten, voorziet ING. Vorig jaar waren de inkomsten 7 miljard euro en het rendement op eigen vermogen 15 procent. Op lange termijn zouden de niet-rentebaten met zo’n 50 procent kunnen stijgen tot twee derde van de totale inkomsten, door te focussen op groei die weinig kapitaal vergt. Hierdoor kan ook de kapitaalallocatie van deze divisie omlaag van 50 naar 45 procent. UBS denkt dat dit een goede strategische keuze is.

UBS handhaaft het koopadvies op ING en vindt het aandeel nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. Het koersdoel is 18,30. Het aandeel stond maandag 2,1 procent hoger op 15,65 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.