(ABM FN-Dow Jones) Trustkantoor Intertrust moet snel een aansprekende topman vinden nu behalve de CEO ook de CFO zijn vertrek heeft aangekondigd, waardoor meer personeelsverloop en omzetverlies dreigt. Dit zei een marktkenner woensdag tegen ABM Financial News.

De dinsdag aangekondigde overstap van Maarten de Vries naar het veel grotere AkzoNobel is een begrijpelijke carrière-move voor de financiële topman, zei de marktvorser, die anoniem wilde blijven. De stap brengt Intertrust wel in een lastig parket.

De CFO, die begin dit jaar aantrad bij het trustkantoor, leek zich het bedrijf snel eigen te hebben gemaakt en was naar verluidt goed bezig met het wegwerken van achterstallige IT-projecten.  

De bestuurswisseling komt bovendien op een ongelukkig moment. Bij de halfjaarcijfers gaf Intertrust een winstwaarschuwing nadat in Nederland een bovengemiddeld aantal van 36 medewerkers dit jaar opstapte na teleurstelling over hun bonusronde. Dit kost omzet, omdat nieuw personeel dat uren kan schrijven voor klanten eerst moet worden ingewerkt.

Strategisch vacuum

Daarbij creëert het vertrek van de CFO een soort strategisch vacuüm, nadat Intertrust CEO David de Buck een maand eerder al meldde dat hij volgend jaar geen verlenging van zijn termijn ambieert. 

De beleggersdag met strategie-update die voor deze week was gepland maar werd uitgesteld tot november, lijkt nu weinig zinvol meer te zijn. Totdat er nieuwe bestuurders zijn, gaat de koers van het aandeel nergens heen, voorspelde de analist.  

Althans, verder omlaag zou wel kunnen, als meer medewerkers vertrekken waardoor de omzet verder daalt. In  een ‘people’s business’ zoals die van Intertrust gaat het om de sfeer en de successen. De meest succesvolle mensen gaan vaak als eerste weg, wat het moeilijker maakt om goede nieuwe mensen te halen.  

En omdat het personeel de bepalende factor is, “zit er geen natuurlijke bodem in de koers”, aldus de analist.  

Overigens speelt dit probleem vooralsnog alleen in Nederland, merkte hij op. In Luxemburg, Jersey en de Kaaiman-eilanden draait Intertrust veel beter.

Aansprekend

De raad van commissarissen moet in elk geval hard aan de slag om snel een aansprekende nieuwe topman te vinden. Dat is niet zo eenvoudig, ook omdat er geen beursgenoteerde sectorgenoten met bestuurders die bekend zijn bij beleggers. Omdat de vooruitzichten voor het bedrijf op termijn wel goed blijven, kan Intertrust wel een mooi beloningspakket met opties aanbieden voor een nieuwe topman, volgens de analist.

Een aantal kwartalen met stabiele resultaten is wat het bedrijf vervolgens nodig heeft. Ook dat is geen vanzelfsprekendheid na de tegenvallende omzet in de eerste helft van het jaar.

Het aandeel Intertrust stond woensdag ruim 2 procent hoger op 13,86 euro, na een verlies van 4 procent dinsdag. Sinds de winstwaarschuwing in juli is het aandeel met 23 procent gedaald.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.