(ABM FN) Hoewel de kans op een renteverhoging door de Britse centrale bank zeker niet moet worden uitgesloten, is de kans dat een verhoging de aanzet is naar meer opwaartse bijstellingen van de rente klein. Dit zei econoom James Knightley van ING donderdag in reactie op het rentebesluit van de bank of England.

Er was veel speculatie dat de stemverhoudingen binnen de centrale bank konden wijzigen naar 6 tegen 3, aldus econoom Knightley. Hoewel de inflatie verder opliep, is dit volgens ING vooral geïmporteerde inflatie en schieten de binnenlandse aanjagers voor de inflatie nog altijd tekort. 

Afgelopen woensdag bleek dat de loonontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk nog altijd tegenvalt. In de drie maanden tot en met juli stegen de lonen met 2,1 procent op jaarbasis, waar 2,2 procent was verwacht. Dit in combinatie met wat andere “teleurstellende” data weerhield Andy Haldane er volgens Knightley van om over te stappen naar het kamp van Ian McCafferty en Michael Saunders, die al langer opteren voor een renteverhoging.

“Desalniettemin blijft de Bank of England waarschuwen dat zij denken dat de markt te zelfgenoegzaam is over het vooruitzicht van hogere rentes”, aldus Knightley. Nauwelijks een kwart van de markt rekent op een renteverhoging dit jaar, maar de centrale bank waarschuwde donderdag dat er wel eens wat meer verkrapping kan aankomen dan waarop de markt rekent.

Mochten de onderhandelingen over Brexit evenwel concreter worden, dan zou dit een opsteker voor het Britse pond zijn en zal het de inflatiedreiging op middellange termijn doen afnemen, aldus Knightley.

Eerder deze week werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in augustus op jaarbasis is aangetrokken tot 2,9 procent, waar dit in juli nog 2,6 procent was.

De Bank of England verwacht dat de inflatie in oktober boven de drie procent zal uitkomen. De inflatie zal de komende drie jaren vermoedelijk ook boven de gewenste 2,0 procent blijven, zo waarschuwde de centrale bank donderdag.

Het Britse pond steeg donderdag zowel ten opzichte van de euro als de dollar.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.