(ABM FN-Dow Jones) De kapitaalvloer van 75 procent die het Bazels Comité volgens mediaberichten heeft afgesproken, zou bij invoering in Europa de kapitaalbuffers van banken uit Zweden, Zwitserland en de Benelux hard raken. Dat bleek woensdag uit analistenrapporten van KeplerCheuvreux en Citigroup.
Analisten van KeplerCheuvreux noemden de dinsdag door Börsen-Zeitung gerapporteerde uitkomst van 75 procent “veel slechter dan verwacht”. Volgens hen worden Zweedse, Zwitserse en ook Nederlandse banken hiermee hard gestraft, terwijl ze de beste kredietkwaliteit in Europa hebben.
De gefaseerde invoering van het zogeheten Basel IV-afspraken, tot 2025 stelde daarentegen weer enigszins gerust, omdat banken hierdoor niet acuut hun kapitaal hoeven op te hogen. Ook andere elementen van het uitgelekte akkoord, zoals lagere risicowegingen voor leningen met zekerheden en lagere bodemwaarden voor verlies bij wanbetaling (‘loss given default’) bij zakelijke en vastgoedleningen kunnen de impact “behoorlijk potent” verzachten, volgens KeplerCheuvreux.
Benelux
Volgens de broker zou de vloer van 75 procent het te rapporteren kredietrisico bij twintig grote Europese banken met gemiddeld 64 procent verhogen. De totale kapitaaleisen zouden hierdoor veel sterker stijgen dan de 10 procent die de meeste Europese banken “tolereerbaar” zouden vinden.
Van de Benelux-banken wordt ABN AMRO het hardst geraakt, met een bijna-verdubbeling van het te rapporteren kredietrisico, vergelijkbaar met Credit Suisse en Deutsche Bank. ING en KBC zitten qua impact in de Europese middenmoot.
De risicogewogen kapitaalbuffer zou volgens KeplerCheuvreux bij ABN AMRO met 673 basispunten zakken van 16,2 naar 9,5 procent, bij ING met 370 punten van 13,1 naar 9,4 procent en bij KBC met 344 punten van 15,1 naar 11,6 procent.
Andrew Coombs van Citigroup kwam uit op een iets minder dramatische daling voor ABN AMRO: 510 basispunten. De impact voor KBC is iets groter met 370 basispunten en voor ING iets kleiner met 350 punten.
Daarmee zouden ABN AMRO en ING onder de verwachte minimumeisen voor de risicogewogen kapitaalbuffer zakken. ING wil zijn buffer boven de minimale eisen houden die voor 2020 worden verwacht, wat op dit moment 12,5 procent is. ABN AMRO rekent voor 2019 op een minimale kapitaaleis van 11,75 procent, volgens de analistenpresentatie bij de meest recente kwartaalcijfers. KBC rekent voor 2018 op 11,25 procent.
Kapitaal blijft cruciaal
De analisten van KeplerCheuvreux merkten op dat kapitaalbuffers een cruciale factor blijven in de waardering van bankaandelen. Ze wezen op de spectaculaire stijging van het aandeel UniCredit van 16 procent, nadat de Italiaanse bank dinsdag een claimemissie van 13 miljard aankondigde.
KeplerCheuvreux betwijfelt dan ook of het voorstel van de internationale regelmakers door de Europese instanties kan worden overgenomen. “We geloven dat Europese banken een Basel-voorstel dat te ongunstig is voor hun kapitaalpositie en hun toekomstige kapitaalplanning niet zullen valideren.”
Volgens KeplerCheuvreux zou een niveau van 60 procent voor de meeste Europese banken draaglijk zijn. De twee Nederlandse banken zouden dan op 11,5 procent uitkomen, en KBC op 11,0 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.