(ABM FN-Dow Jones) Aandelen van Italiaanse banken waren maandagochtend de voornaamste verliezers op de Europese aandelenmarkten, nadat premier Matteo Renzi van Italië aankondigde op te stappen na een gevoelige nederlaag in het Italiaanse referendum van zondag.

De koersverliezen bleven echter beperkt en herstelden zich snel. De bank die als grootste zorgenkind wordt gezien, Banca Monte dei Paschi di Siena, opende ruim 5 procent lager op 17,80 euro maar beperkte vervolgens het verlies weer tot minder dan 1 procent op 19,68 euro.

Italiaanse bankindex

De derde bank van Italië zit midden in een complexe herkapitaliseringsprocedure. Voorafgaand aan het referendum werd gevreesd dat de cruciale investeerders zich zouden kunnen terugtrekken vanwege onzekerheid over de politieke situatie in Italië, na een vertrek van de regeringsleider.

Als Monte dei Paschi zich niet kan herkapitaliseren – de bank heeft tientallen miljarden aan slechte leningen op de balans – dreigt besmettingsgevaar voor de financiële sector, stelden beurscommentaren van de afgelopen weken.

Vooralsnog is er echter geenszins sprake van paniek. Op de social media-website Twitter wierp beleggingsanalist Dan Davies van Frontline Analysts in eerste instantie de vraag op, welke professionele beleggers Monte Paschi di Siena overeind houden, maar hij merkte daarbij vervolgens op dat het koersherstel bij de Italiaanse financials maandagochtend sectorbreed gedragen werd.

UniCredit, de grootste Italiaanse bank, leverde aanvankelijk ook ruim 4 procent in, maar stond na ruim een uur handel nog maar 0,7 procent in de min. De bank meldde maandag in exclusief gesprek te zijn over een verkoop van zijn vermogensbeheerbedrijf Pioneer aan het Franse Amundi. Een grote aandelenuitgifte hangt boven het aandeel van de bank, die ook zijn kapitaalpositie wil versterken.

De tweede Italiaanse bank Intesa Sanpaolo stond rond 10.15 uur alweer in de plus met een winst  van 1,2  procent.

Elders in Europa leken beleggers vooral opgelucht over de kalmte waarmee het nieuws door de financiële markten wordt opgevat.

De hoofdfondsen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Frankfurt waren een zee van groene cijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.