(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het derde kwartaal van 2016 de resultaten zien aantrekken in vergelijking tot het voorgaande kwartaal, maar presteerde op jaarbasis slechter. Dit blijkt uit een consensus die KPN samenstelde met behulp van de taxaties van 19 analisten.

In het derde kwartaal behaalde KPN volgens de analisten een omzet van 1.707 miljoen euro, waarvan 1.506 miljoen euro in Nederland. Deze omzet leverde KPN een bedrijfsresultaat (EBITDA) op van 612 miljoen euro. Aangepast voor incidentele posten en reorganisatiekosten bedroeg het bedrijfsresultaat 631 miljoen euro.

Onder de streep verdiende het telecombedrijf afgelopen kwartaal volgens de analisten netto 39 miljoen euro, ofwel 0,01 euro per aandeel. De vrije kasstroom, inclusief het dividend uit Telefónica Deutschland, kwam uit op 247 miljoen euro.

KPN zou het met deze resultaten beter hebben gedaan dan in het tweede kwartaal van het jaar. Het telecombedrijf behaalde toen een geschoonde omzet van 1.676 miljoen euro met een aangepast bedrijfsresultaat van 592 miljoen euro. De vrije kasstroom was in het tweede kwartaal met 254 miljoen euro evenwel iets hoger.

In het derde kwartaal van vorig jaar lag de omzet echter op 1.764 miljoen euro met een aangepaste EBITDA van 640 miljoen euro.

Analist Keval Khiroya van Deutsche Bank, dat een koopadvies op KPN heeft, stelde dat de markt zich bij publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal nog zorgen maakte over een groeivertraging binnen de draadloze diensten van KPN. Ook vroeg de markt zich volgens de marktvorser af of de EBITDA wel genoeg zou aansterken om aan de verwachtingen voor dit jaar te kunnen voldoen. Khiroya gaat ervan uit dat de zorgen wat zijn afgenomen en dat de gevolgen van kostenbesparingen merkbaar zullen zijn in een hogere EBITDA in de tweede helft van dit jaar.

Outlook

Bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal herhaalde KPN voor heel dit jaar te rekenen op een bedrijfsresultaat voor incidentele posten en reorganisatiekosten in lijn met die in 2015.

Het telecombedrijf verwacht daarnaast 1,2 miljard euro te investeren en een vrije kasstroom, exclusief het dividend uit Telefónica Deutschland, van meer dan 650 miljoen euro te genereren. De investment-grade rating wil het bedrijf handhaven.

Tussen 2017 en 2019 wil KPN tenminste nog eens 300 miljoen euro aan kosten besparen, waardoor de totale jaarlijkse besparingen eind 2019 op minimaal 750 miljoen euro zullen uitkomen, in vergelijking tot 2013.

KPN maakt de kwartaalcijfers donderdag voorbeurs bekend. Het aandeel noteerde woensdag op een rood Damrak 1,2 procent lager op 2,90 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.