(ABM FN-Dow Jones) DSM heeft in het eerste kwartaal van 2020 lagere resultaten behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder terwijl op kwartaalbasis vermoedelijk wel sprake was van een verbetering. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van het speciaalchemiebedrijf.

Voor het eerste kwartaal rekenen analisten op een omzet van 2.241 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 412 miljoen euro. In dezelfde drie maanden in 2019 behaalde DSM een omzet van 2.292 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 424 miljoen euro.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 zou op basis van de analistenconsensus sprake zijn van een verbetering. Toen werd een omzet behaald van 2.152 miljoen euro, wat een aangepaste EBITDA opleverde van 396 miljoen euro.

Kijkend naar de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal bij de belangrijkste divisies, voorspellen de analisten voor Nutrition een omzet van 1.543 miljoen euro en bij Materials van 638 miljoen euro.

Onder de streep resteerde afgelopen kwartaal vermoedelijk een nettowinst voor bijzondere posten en uit voortgezette activiteiten van 184 miljoen euro, tegen 200 miljoen euro een jaar eerder.

Outlook

Voor 2020 voorspellen de geraadpleegde analisten een omzet van 8.961 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 1.675 miljoen euro.

ING zit daar met 1.557 miljoen euro ruim onder. Analisten van de bank denken dat de markt de veerkracht van DSM in de coronacrisis overschat en zetten het aandeel recent op hun verkooplijst. ING stelt dat een hogere vitamineverkoop teniet wordt gedaan door lagere omzetten bij Personal Care en Food & Beverages.

Jefferies is op korte termijn juist positiever en dan met name over de sterke vraag naar voedingsingrediënten en vitamines, waarbij DSM marktaandeel kan winnen, terwijl concurrenten te maken krijgen met problemen in hun leveringsketen.

Analisten van Bank of America denken dat een krimp bij Materials zal worden opgevangen door de groei bij Nutrition. “We verwachten dat de vraag naar vitaminen sterk blijft, gezien de perceptie dat die het immuunsysteem helpen.”

DSM zelf rekende bij het vrijgeven van de jaarcijfers 2019 medio februari voor 2020 nog op een groei van de aangepaste EBITDA met ongeveer 5 procent en een verbetering van de aangepaste operationele vrije kasstroom.

DSM opent donderdag voorbeurs de boeken. Maandag sloot het aandeel 0,7 procent in de min op 110,95 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.