Ondanks dat Euroconstuct zijn productieverwachtingen voor de Europese bouwsector heeft aangepast, is de opwaartse trend in de sector nog niet ten einde. Dit schreef analist Edwin de Jong van SNS Securities maandag in een rapport.

De Europese branchevereniging Euroconstruct verwacht nu dat de bouwproductie voor Europa dit jaar met 2,5 procent groeit. Bij de laatste meting in december was dit nog 2,9 procent. Wat betreft 2017 blijft de organisatie uitgaan van een groei van 2,5 procent. SNS Securities is voorzichtiger voor dit jaar en gaat uit van een groei van 1,6 procent.

Wat betreft Nederland verlaagde Euroconstruct de groeiverwachting van 4,1 naar 3,6 procent en voor 2017 van 4,7 naar 4,0 procent. Ook voor het Verenigd Koninkrijk en Frankijk verwacht de vereniging een lagere productiegroei.

De Jong wees erop dat voor de Nederlandse markt de neerwaartse bijstelling met name het gevolg is van ontwikkelingen in de woningbouw. De groei voor deze sector is verlaagd van ruim 19 procent naar dik 9 procent. Bouwvergunningen blijken de groei te remmen en dit gebeurt eerder dan de marktvorser had voorzien. De Jong zei deze ontwikkeling nog niet zelf te zijn tegengekomen, maar dit kan wel later dit jaar een rol gaan spelen en dat zal zeker in 2017 het geval zijn wat negatief is voor BAM en Heijmans. Heijmans zal hier meer last van hebben omdat het concern groter is in woningbouw dan BAM.

De neerwaartse bijstelling voor het Verenigd Koninkrijk is volgens De Jong niet verrassend gezien de onzekerheid daar aangaande het komende referendum over een mogelijke vertrek uit de EU. BAM zal hierdoor geraakt worden, zo verwacht de analist, aangezien de Nederlande bouwonderneming bijna een derde van zijn omzet uit dit land haalt. Mocht een ‘Brexit’ daadwerkelijk tot stand komen dan heeft dit gevolgen voor de productie van BAM in 2017 en 2018. Bovendien zou de bouwer dan worden geraakt door een negatieve wisselkoersontwikkeling.

Desalniettemin is de marktvorser van mening dat de opwaartse trend in de bouwsector nog niet ten einde is gekomen. Zelfs met lagere groeiverwachtingen zijn de waarderingen volgens de analist nog steeds zeer aantrekkelijk. De Jong heeft een koopadvies op zowel BAM als Heijmans, met koersdoelen van respectievelijk 6,50 euro en 11,50 euro.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel BAM 4,2 procent lager op 3,72 euro, terwijl Heijmans 3,0 procent verloor op 7,75 euro. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.