(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het derde kwartaal van 2016 zowel de omzet als de winst zien dalen. Dit is de gemiddelde verwachting van 14 door Vara Research ondervraagde analisten in een door het verf- en chemiebedrijf zelf gepubliceerde consensus.

De analisten voorzien gemiddeld dat de nettowinst daalt met 1,2 procent van 285,0 miljoen naar 281,5 miljoen euro. De omzet komt naar verwachting 3,2 procent lager uit op 3.639 miljoen euro, tegenover 3.760 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De marktvorsers verwachten gemiddeld op een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 588,1 miljoen euro, een daling van 0,3 procent vergeleken een jaar eerder. 

Volgens analisten van Société Générale had het verf- en chemieconcern in het afgelopen kwartaal opnieuw te maken gehad met tegenwind, met name door de Brexit-stem gelet op de aanwezigheid van AkzoNobel op de Britse huizenmarkt. 

Marktvorsers van HSBC verwachten juist dat AkzoNobel last had van uitdagende omstandigheden in de opkomende markten. De analisten rekenen op een verlies van marktaandeel in China en India, de belangrijkste opkomende markten, aan de gevestigde orde. Daarnaast zijn de groeivooruitzichten voor de belangrijkste ontwikkelde markten “matig”, aldus HSBC.

Volgens analisten van Morgan Stanley gaat het bij AkzoNobel op verschillende punten mis. Zo heeft het bedrijf moeite om te groeien, vanwege een moeilijke Europese verfmarkt. Daarnaast gaan de prijzen voor ruwe materialen omhoog, wat zorgt voor margedruk. “En nu de herstructureringen bijna zijn afgerond, wat is er dan nog over om de winst aan te jagen?” vroegen de analisten zich af. 

Volgens Société Générale kan AkzoNobel juist nog wel genieten van de gevolgen van jarenlange herstructureringen, zeker binnen de divisies Performance Coatings. “AkzoNobel heeft hard gewerkt om de concurrentie te benaderen”, aldus de analisten. “We zien een zeer sterk management binnen een aantrekkelijke industrie opereren.” 

Woensdag voorbeurs opent AkzoNobel de boeken over het derde kwartaal. Op een rood Damrak noteerde het aandeel maandagmiddag 0,9 procent hoger op 62,05 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.