(ABM FN-Dow Jones) Luchtvaartmaatschappijen stonden donderdag in tegenstelling tot de bredere aandelenmarkt eensgezind in het rood, in reactie op hogere olieprijzen na een akkoord bij oliekartel OPEC op woensdag om de olieproductie te beperken. 

De OPEC kwam overeen om de dagelijkse olieproductie in te perken tot een range van 32,5 miljoen tot 33,0 miljoen vaten per dag, nadat de dagproductie in augustus nog 33,2 miljoen vaten bedroeg. Details over het akkoord worden verder besproken bij de officiële vergadering van de OPEC in november in Wenen. In navolging op het akkoord namen de olieprijzen een vlucht.

Een hogere olieprijs kan de terugkeer naar duurzame winstgevendheid bij Air France-KLM vanwege hogere brandstofprijzen in gevaar brengen, maar “ik denk eigenlijk dat het überhaupt heel moeilijk gaat worden voor Air France-KLM om terug te keren naar een duurzame winst”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers.

“Ik blijf heel negatief over Air France-KLM omdat zij zich niet aanpassen aan de concurrentie. Ze hebben de kosten veel te hoog en daar moeten ze echt wat aan gaan doen”, aldus Versteeg. Het vermijden van gedwongen ontslagen noemde de marktvorser het grootste obstakel van de luchtvaartmaatschappij.

Ook elders in Europa stonden luchtvaartmaatschappijen onder druk. Brandstofprijzen zijn naast arbeidskosten de grootste kostenpost voor een luchtvaartmaatschappij. Een lagere olieprijs bood eerder dan ook behoorlijke steun, in tijden van forse concurrentie van prijsvechters en luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten.

Versteeg van Theodoor Gilissen voorziet een olieprijs “die veel hoger gaat” richting “de 60 a 70 dollar per vat” in het komende jaar. Een november-future West Texas Intermediate daalde donderdag 0,5 procent op 46,84 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 48,85 dollar.

Theodoor Gilissen Bankiers hanteert een Niet Aanbevolen advies voor Air France-KLM. Het aandeel noteerde donderdag 2,5 procent lager op 4,70 euro. In Duitsland gaf Lufthansa 2,6 procent prijs en in Londen noteerde easyJet 1,4 procent in het rood

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.