italy-1178946_1280

(ABM FN-Dow Jones) De financiële markten houden opnieuw de adem in voor een referendum, dat de volgende belangrijke politieke overwinning van anti-establishment partijen kan worden, na Brexit en de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Het referendum gaat over een grondwetswijziging waardoor de Italiaanse senaat zijn macht grotendeels kwijtraakt. Dit moet het land beter regeerbaar maken en vormt een cruciaal onderdeel van de plannen van premier Matteo Renzi om de kwakkelende Italiaanse economie er weer bovenop te helpen. Italiaanse kabinetten zijn berucht om hun korte levensduur.

Renzi kondigde in aanloop naar het referendum van komende zondag aan terug te treden bij een nee-stem, wat Italiaanse protestkiezers de gelegenheid biedt om de premier weg te stemmen. Die zou dan plaats kunnen maken voor de anti-establisment partij van de Italiaanse komiek Beppe Grillo, waarna een tweede referendum over het lidmaatschap van de eurozone dreigt, met een kans op verdere desintegratie van de Europese Unie.

Als de populisten het beleid gaan bepalen kan dit, net als bij Trump, neerkomen op een mix van deglobalisering en hogere overheidsbestedingen. Dit kan Italië misschien een kortstondige shot in de arm geven, maar zal de diepgewortelde problemen in het land niet oplossen, denken analisten van Aberdeen Asset Management.

Ook bij een overwinning van Renzi is Italië nog niet af van zijn problemen. De trage groei waarin de Italiaanse economie is verzand, vereist structurele hervormingen zoals Renzi die met wisselend succes probeert door te voeren.

De banken moeten worden geherkapitaliseerd, maar de regering kan dat niet doen omdat de staatsschuld al veel te hoog is volgens de Europese normen. Renzi durft waarschijnlijk niet particuliere spaarders te laten opdraaien voor de kosten, uit vrees dat populisten dan nog meer terrein winnen.

Reddingsplan Monte dei Paschi di Siena

De focus ligt bij Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van Italië, die bezig is om 5 miljard euro kapitaal op te halen om verlies te kunnen nemen op liefst 28 miljard euro aan slechte leningen.

Het reddingsplan, dat de blauwdruk moet vormen voor andere wankele banken in Italië, is complex. Het “is alsof je een aantal holes-in-one op rij moet maken”, zei bestuursvoorzitter Marco Morelli van Monte dei Paschi onlangs, volgens een anonieme bron, meldde de Wall Street Journal.

In het ruilbod dat deze week werd gelanceerd biedt de bank de nominale waarde op zijn achtergestelde obligaties, in ruil voor aandelen, hoewel de obligaties op de markt nog maar de helft waard zijn. Dit moet 1,5 miljard euro kapitaal opleveren, waar een grote investeerder, vermoedelijk uit het Midden-Oosten, circa 1,0 miljard tot 1,5 miljard euro aan kapitaal bij moet leggen.

De huidige aandeelhouders zullen vervolgens via een claimemissie, in combinatie met mogelijk nieuwe investeerders, nog eens 1 miljard euro moeten opbrengen. De kapitaalverhoging moet tenslotte worden gegarandeerd door een groep van acht banken waaronder JP Morgan.

De eerste fase van het plan, de debt-for-equity swap, lijkt voorspoedig te gaan, meldde Aberdeen. Het reddingsplan lijkt evenwel geen uitgemaakte zaak, aangezien de banken die de emissie moeten begeleiden zich kunnen terugtrekken als de anonieme ‘anker’-investeerder afhaakt.

Koersdruk Italiaanse banken

De aandelen van Italiaanse banken stonden in aanloop naar het referendum flink onder druk. Bij een nee-stem zal de Italiaanse regering mogelijk binnen enkele dagen een nieuw plan moeten komen om te voorkomen dat spaarders hun geld massaal bij de bank gaan weghalen en het Italiaanse bankensysteem verder destabiliseert. Het alternatief is dat de Europese bail-in regels worden getriggerd, waardoor de achtergestelde obligatiehouders hun geld kwijtraken, met grote verliezen voor particuliere spaarders.

Berichten dat de Europese Centrale Bank klaarstaat om meer Italiaanse staatsobligaties op te kopen na het referendum drukte de zorgen over een mogelijk systeemfalen, schreef marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets, nadat de Italiaanse beurs dinsdag herstelde.

Extra obligatie-inkopen door de ECB kunnen voorkomen dat de financieringskosten voor de Italiaanse overheid sterk stijgen na een nee-stem in het referendum, mochten beleggers massaal Italiaans staatspapier gaan dumpen.

Analisten van UBS denken dat de uitslag van het referendum geen grote impact zal hebben op de Italiaanse groei, en denken dat de uitslag van de verkiezingen van volgend jaar belangrijker is voor de middellange termijn. Veel onzekerheid over het referendum is volgens UBS al ingeprijsd, onder andere via de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Meevallend nieuws voor de bankensector zou een opluchtingsrally kunnen opleveren, denken ze.

Hoewel het sentiment op de Italiaanse aandelenmarkt “verschrikkelijk” is, doen Italiaanse fondsen met uitzondering van de banken, het helemaal niet zo slecht, stelden analisten Jefferies woensdag, erop wijzend dat de aandelen veelal dichtbij de boekwaarde worden verhandeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.