(ABM FN-Dow Jones) KPN zal dinsdag naar verwachting nieuwe doelstellingen afgeven voor de komende jaren bij zijn beleggersdag, met een bescheiden groei van de EBITDA, oplopende investeringen en een stijging van het dividend tot 0,15 euro per aandeel. Dat blijkt uit een consensusverwachting die werd ingezien door ABM Financial News.
Het wordt de eerste beleggersdag voor CEO Joost Farwerck en CFO Chris Figee, nadat bij de vorige bijeenkomst in 2018 nog Maximo Ibarra en Jan Kees de Jager het bedrijf leidden.
Volgens Berenberg rekenen institutionele beleggers op cijfers die tegenvallen, ten opzichte van de consensusverwachting van sell side-analisten.
Die analisten rekenen gemiddeld op een toename van de investeringen van 1,1 miljard in 2020 tot 1,15 miljard in 2021 en 1,2 miljard euro in 2022.
Berenberg verwacht dat KPN in 2021 de stekker trekt uit diverse IT projecten, de vernieuwing van zijn mobiele netwerk van 5.000 locaties versnelt en de aanleg van het glasvezelnetwerk opvoert tot topniveaus. Vanaf 2022 zouden de uitgaven aan IT-projecten moeten matigen en voor glasvezel stabiliseren.
Voor het EBITDA-resultaat gaan de analisten uit van een bescheiden groei met 2,4 procent in 2021 en 2,8 procent in 2022.
Verschillende analisten denken dat KPN het kostenbesparingsdoel kan opvoeren.
De consensus rekent op een kostenverlaging van 130 miljoen euro in de periode 2021-2023, wat veel minder is dan de doelstelling van 350 miljoen over 2019-2021. Berenberg denkt echter dat er voor 600 miljoen kan worden bespaard in zes jaar tijd, waarvan 250 miljoen in de periode 2021-2023. Cruciaal is het sluiten van oude IT en stemtechnologie; een project dat sinds 2013 in de maak is. Na 2023 zou het sluiten van het kopernetwerk en automatisering van netwerkfuncties nog eens 300 miljoen euro aan besparingen moeten kunnen opleveren.
Een heikel punt zijn de nieuwe belastingregels in Nederland. De winstbelasting van 25 procent wordt niet verlaagd en compensabele verliezen mogen niet meer dan 50 procent van de belastbare winst per jaar bedragen. Op de korte termijn is dat een tegenvaller voor de kasstroom van KPN, maar op de langere termijn is het gunstig dat de compensabele verliezen niet meer na zes of negen jaar vervallen, maar onbeperkt geldig blijven.
Voor het jaar 2022 zou de impact op de kasstroom echter zo’n 100 miljoen euro negatief kunnen zijn. Hiermee rekening houdend is de opwaartse ruimte voor de kasstroom in de komende jaren volgens Berenberg beperkt tot minder dan 5 procent. De verwachtingen voor de vrije kasstroom werden de afgelopen jaren al enkele keren verlaagd en dit lijkt een structureel verschijnsel, merkte Bank of America op. In 2018 werd door KPN nog gemikt op 930 miljoen euro in 2021, maar inmiddels rekenen de analisten nog maar op 813 miljoen euro.
Over de geruchten rond een mogelijk overnamebod van private equity investeerder EQT zal KPN niet veel loslaten, verwacht Bank of America, tenzij er een formeel persbericht wordt uitgegeven. KPN heeft verdedigingswallen tegen vijandige overnames. Een vriendelijke overname blijft echter een mogelijkheid, stelde ABN AMRO.
Het aandeel steeg sinds het dieptepunt op 2,00 euro op 1 oktober met 25 procent in waarde. Maandagmiddag noteert het aandeel 1,7 procent lager op 2,52 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.