(ABM FN-Dow Jones) Barclays heeft het advies voor Aegon verhoogd, omdat het aandeel naar verwachting blijft profiteren van een gunstiger renteklimaat in de Verenigde Staten, terwijl de analisten ook zeer positief blijven over sectorgenoot ASR, waarvan de waardering juist is achtergebleven bij sectorgenoten. 

In een lijvig rapport over Europese verzekeraars verhoogde de Britse bank maandag de koersdoelen van alle beursgenoteerde Nederlandse levensverzekeraars – dus ook van het in overnamegesprekken verwikkelde duo NN Group en Delta Lloyd -in verband met het verbeterde renteklimaat. 

De stijgende marktrente heeft de koersen voor verzekeraars opgestuwd, maar daarbij moet wel worden gerealiseerd dat de sector het de afgelopen jaren juist beter deed dan de rest van de aandelenmarkt, omdat de geleidelijke tegenwind van de steeds verder dalende rente werd goedgemaakt door de stijgende dividendrendementen op steeds goedkopere aandelen. 

“Kunnen we zowel bij kop als munt winnen? Wij denken van niet”, gaven de analisten in overweging. 

Volgens Barclays moet de rente veel verder stijgen, met zo’n 100 basispunten, om de rendementen op nieuwe levensverzekeringenpolissen weer op een gemiddeld peil te krijgen. Ook stijgende inflatie is een risico, omdat het de winstgevendheid van schadeverzekeraars onder druk kan zetten.  

Aegon mee op rentegolf

Het Onderwogen advies voor Aegon werd ingeruild voor een neutraal Gelijkgewogen advies, terwijl het koersdoel omhoog ging van 3,50 euro naar 5,10 euro, nadat het aandeel het sinds begin juli zo’n 30 procent beter deed dan sectorgenoten. Dankzij de steiler geworden rentecurve in de Verenigde Staten “roteert” beleggingsgeld massaal naar Amerikaanse levensverzekeraars. De analisten denken dat Aegon verder kan profiteren van deze brede trend, zijnde de Europese verzekeraar die het sterkst reageert op de Amerikaanse rente.

Onderliggend zijn de problemen voor Aegon overigens niet weg, merkte Barclays op, met de relatief volatiele en zwakke kapitaalbuffer en de strenge toezichthouder in Nederland, de reorganisatie en lagere inkomsten bij de Britse tak en een winstgroei die in het algemeen  zeer beperkt is. Voor dividend is het aandeel daardoor geheel afhankelijk van het Amerikaanse bedrijf, waar Barclays ook weinig groei voorziet van de kasstroom. De bank verwacht voorlopig geen hoger rendement op eigen vermogen dan 8 procent, hoewel Aegon dat in 2018 naar 10 procent wil tillen. 

ASR bleef achter

De Nederlandse sectorgenoot ASR blijft intussen een van de favoriete Europese verzekeraars voor de Britse zakenbank, met een Overwogen advies. ASR wordt gecomplimenteerd als gefocust en gedisciplineerd, met een aantrekkelijk en duurzaam rendement in een uitdagende Nederlandse markt. 

Ondanks de solide resultaten sinds de beursgang is het aandeel volledig achtergebleven tijdens de recente rally van de sector, stelde Barclays, waardoor het nu tegen een korting van zo’n 30 procent wordt verhandeld vergeleken met sectorgenoten, als je naar het dividendrendement kijkt. 

Het rendement op eigen vermogen voor de middellange termijn zal rond 10 tot 12 procent uitkomen bij ASR. Het koersdoel van ASR werd maandag verhoogd 21,70 euro naar 23,30 euro en het advies blijft “met gemak” Overwogen, aldus Barclays. 

Aegon noteerde maandag op een vlak Damrak 0,6 procent hoger op 5,24 euro. ASR daalde 0,7 procent tot 20,86 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.