(ABM FN-Dow Jones) Moody’s Investors Service heeft de outlook voor de Italiaanse bankensector verlaagd van stabiel naar negatief. Dit meldde de Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar dinsdagavond in een rapport.

De verlaging van de outlook reflecteert volgens Moody’s de opvatting dat de voorzieningen om probleemleningen op te vangen de komende 12 tot 18 maanden forse druk op de winstgevendheid zullen zetten, terwijl het kapitaal wordt uitgehold.

“Italiaanse banken hebben momenteel een van de hoogste ratio’s aan probleemleningen, op 16,4 procent van het totaal aantal uitstaande leningen. Dat is meer dan drie keer het gemiddelde in Europa, dat op 5,4 procent ligt”, aldus Moody’s.

Hoewel er minder probleemleningen bijkomen, verloopt het afstoten van de slechte leningen slechts geleidelijk, omdat Italiaanse banken beperkte middelen, zoals overtollig kapitaal, hebben, en private investeerders weinig trek hebben om de herstructurering van banken te financieren.

Verder hangt het slagen van de herkapitalisatie van de banken af van hun bedrijfsmodellen en marktvertrouwen en dit laatste kan weer beïnvloed worden door de uitslag van het referendum over constitutionele hervormingen. Bovendien, mocht de herstructurering van een probleembank als Monte dei Paschi mislukken, dan ondermijnt dit verder het vertrouwen.

In het algemeen zullen de omstandigheden voor Italiaanse banken sowieso niet gunstig zijn volgens Moody’s, gezien de verwachte groei van de Italiaanse economie die met 0,8 procent in 2016 en 2017 achterblijft bij die van veel andere landen binnen de Europese Unie.

Daarnaast zal de vraag naar krediet en bancaire diensten waarschijnlijk onder druk blijven staan, waardoor de mogelijkheden voor omzetgroei beperkt blijven.

Een lichtpuntje is volgens Moody’s dat de bankensector in Italië wel op voldoende liquiditeit kan rekenen, dankzij de steun van de doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties van de Europese Centrale Bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.