(ABM FN-Dow Jones) De lagere solvabiliteit van Aegon in Nederland wijst erop dat deze belangrijke maatstaf voor de financiële gezondheid van verzekeraars volatiel blijft, hoewel de ratio voor de verzekeringsgroep licht steeg. Dat stelde UBS vrijdag in een eerste reactie op de cijfers.
Het sterkere onderliggende resultaat zal de koers van het aandeel ondersteunen, stelde analist Arjen van Veen, maar aangepast voor bijzondere posten is die meevaller beperkt terwijl de onzekerheid over de solvabiliteit en het doorsluizen van dividend volgens UBS cruciaal is.
De Solvency II ratio van Aegon in Nederland daalde in de tweede helft van vorig jaar van 154 naar 141 procent, als gevolg van het sterker afdekken van het renterisico met hedges en aanpassingen van de investeringsportefeuille.
Ook bij andere verzekeraars zag UBS in het vierde kwartaal de volatiliteit van de Solvency II ratio’s, met name bij Ageas en NN Group.
Aegon zal dit jaar verwachting geen dividend vanuit Nederland naar de holding sluizen, behalve als de aanpassing van de LAC DT-regels door De Nederlandsche Bank gunstig uitvalt. Hierover komt bij de halfjaarcijfers uitsluitsel.
Door het ontbreken van een Nederlandse bijdrage sluisde Aegon vorig jaar 1,1 miljard euro door naar de holding, waar het bedrijf begin 2016 nog een doelstelling van 1,3 miljard euro afgaf, merkte UBS op.
De cash in de Aegon holding was stabiel op 1,5 miljard euro, maar daarvoor had de verzekeraar wel een obligatie-uitgifte in het vierde kwartaal nodig van een half miljard euro. De schuldpositie van 30 procent is nu aan de bovenkant van de bandbreedte voor Aegon.
De onderliggende winst voor belastingen van Aegon was ongeveer 3 procent beter dan verwacht, exclusief bijzondere posten, volgens analist van Veen, vooral door de positieve impact van hogere rente, zorgclaims en kostenbesparingen in de Verenigde Staten.
UBS heeft een verkoopadvies op Aegon bij een koersdoel van 3,75 euro.
Het aandeel Aegon stond vrijdag 2,4 procent lager op 5,14 euro, na een aanvankelijke koersstijging tot 5,49 euro, in reactie op de vierdekwartaalcijfers.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.