(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zowel de voor- als nadelen gezien van de coronacrisis, maar de minnen zullen eerder in de cijfers tot uiting komen dan de plussen. Dit stelde analist Marc Hesselink van ING in aanloop naar de kwartaalcijfers van Philips op maandag.
ING verwacht dat de negatieve impact van de coronacrisis zorgt voor omzetdruk bij de divisie Personal Health en door de investeringen in het opschalen bij Connected Care. Pas later zal Philips volgens ING profiteren van de crisis, met meer omzet uit beademingsapparatuur en een aangetrokken vraag naar diagnose- en behandelingsapparatuur. Maar de positieve impact zal niet voldoende zijn om de tegenwind bij Personal Health volledig op te vangen, zo voorziet ING.
“Philips is waarschijnlijk beter gepositioneerd dan de meeste andere bedrijven, gezien de mix van positieve en negatieve punten, maar het aandeel presteerde al relatief sterk ten opzichte van de bredere markten”, zo merkte Hesselink op. Sinds de piek daalde het aandeel volgens ING met krap twintig procent.
ING merkte op dat er geen betrouwbare analistenconsensus beschikbaar is voor de kwartaalcijfers, vanwege de coronacrisis. Philips bevestigde dit ook aan ABM Financial News.
Hesselink mikt zelf op een stabiele omzet van 4,22 miljard euro in het eerste kwartaal. Een consensus opgesteld door Bloomberg houdt volgens ING rekening met een omzet van 4,16 miljard euro.
ING voorziet een autonome omzetdaling van 2 procent en een aangepaste EBITA-marge van 8 procent tegen 9 procent een jaar eerder. De margedaling is volgens ING volledig toe te schrijven aan de tegenwind bij de divisie Personal Health.
ING voorziet een EBITDA-resultaat van 518 miljoen euro, inclusief 95 miljoen euro aan eenmalige posten. Analisten geraadpleegd door Bloomberg voorzien een EBITDA van 541 miljoen euro.
Vorig jaar behaalde Philips in het eerste kwartaal een aangepaste EBITDA van 576 miljoen euro.
Volgens ING zal de aandacht vooral uitgaan naar de Connected Care divisie, waaronder onder meer beademingsapparatuur valt. In de tweede helft van 2019 presteerde de divisie nog zwak en kwam er zelfs een winstwaarschuwing. “Normaal zouden we wat verbetering zien in het eerste kwartaal, maar de focus is volledig gedraaid van herstel naar het extreem opvoeren van de productie”, aldus Hesselink. Waar bij andere divisies de directe impact van het coronavirus op de aangepaste EBITA vrij duidelijk is, is dit voor Connected Care een stuk onduidelijker, aldus ING.
Analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Cazenove zien significante tegenwind voor Philips in de eerste helft van het jaar, met “aanzienlijke onzekerheid” in de tweede jaarhelft, al zal het bedrijf dan wel wat meer de wind in de rug hebben.
Bank of America is van mening dat Philips het best gepositioneerd om op korte termijn te profiteren van de productie van beademingsapparaten, IC-apparatuur en CT-scanners. Dit kan op korte termijn leiden tot een stijging van de EBIT met 8 procent, al erkennen de analisten dat het nu nog moeilijk is om een goede schatting te maken.
ING handhaafde het Houden advies op Philips met een koersdoel van 37,00 euro. JPMorgan Cazenove heeft een Neutraal advies met een koersdoel van 33,90 euro. Bank of America heeft daarentegen een koopadvies met een koersdoel van 43,00 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.