(ABM FN-Dow Jones) Vrijdag wordt de Amsterdamse beurs een bank rijker. Wel een kleintje, vergeleken met ING of ABN AMRO, maar toch weer een bank terug op de beurs, tien jaar na de crisis van 2008.

Dat die crisis nog niet uit het collectieve bewustzijn is verdwenen, bewijst de rel rond de salarisverhoging van topman Ralph Hamers van ING de afgelopen weken. Deze week bleek dat NIBC-bestuurders  een miljoenenbonus tegemoet kunnen zien als zij na de beursgang nog een paar jaar aanblijven. Daarna ging het in de media over weinig anders meer.

Topman Paulus de Wilt kan aanvoeren dat NIBC weliswaar overheidssteun kreeg in de crisis, maar geen systeembank is en dus de volgende keer niet meer gered hoeft te worden als het misgaat.

Beleggers zullen echter vooral willen weten of de beursgang een aantrekkelijke investering is, met houdbare rendementen en groeiende dividenden. Wie het prospectus doorspit, komt genoeg positieve trends tegen in het financiële plaatje. Zo bereikte NIBC vorig jaar het gewenste rendement van meer dan 10 procent op het eigen vermogen, net als bij de ‘grote jongens’.

Om precies te zijn was het rendement 11,9 procent, het dubbele van 2016 en drie keer zo veel als de magere 4,2 procent in 2015. Voor een beter beeld moet de verkoop van de Duitse vastgoedportefeuille, die 53 miljoen euro opbracht, worden geschrapt, zei de bank er eerlijk bij. Dat laat een schone winst van 160 miljoen euro en een rendement van 8,9 procent over. Ondanks de stijgende trend is het structurele rendementsdoel van tenminste 10 procent daarmee dus nog niet behaald.

Gunstig voor NIBC is dat vooral de financieringskosten zijn gedaald. Die daalden tussen 2015 en 2017 van 283 miljoen naar 192 miljoen euro, of ruim de helft van de winststijging in deze periode. NIBC, dat tijdens de crisis dure obligaties met staatsgarantie moest uitgeven, loste de laatste noodleningen in 2014 af en kan zichzelf de laatste jaren dus steeds goedkoper financieren.

Maar financieringskosten kunnen niet eindeloos omlaag en de vraag is hoe veel rek hier nog zit, nu ook de Europese Centrale Bank begint na te denken hoe je de ruim bedeelde geldmarkt weer voorzichtig kan laten leeglopen.

NIBC mikt op leningengroei, maar de rente-inkomsten waren de afgelopen paar jaar op zijn best stabiel te noemen. Het jaarresultaat werd ook nog eens geflatteerd door fee-inkomsten die “buitengewoon hoog” waren door het sterke economische klimaat.

Het balanstotaal daalde de laatste jaren van 23 miljard naar 22 miljard euro, mede door de verkochte Duitse leningen. Doordat het leningenboek gemiddeld veiliger werd kromp de risicogewogen balans zelfs met 13 procent. Ongeveer de helft van de leningenportefeuille van NIBC bestaat inmiddels uit Nederlandse woninghypotheken, die in de markt als veilig bekendstaan.

Waar de grote banken druk zijn met kostenverlagingen, zag NIBC de personeels- en operationele kosten de afgelopen jaren juist oplopen, door IT-investeringen, nieuwe transactie- en boekhoudregels, een reorganisatie en een strategische verkenning.

Toch spreekt de cost-to-income ratio van 44 procent tot de verbeelding, dankzij het ontbreken van een duur kantorennetwerk, stelde analist Martin Crum van IEX onlangs in een rapport.

Een opmerkelijk detail in het prospectus is dat NIBC zowel voor stijgende als voor dalende huizenprijzen in Nederland beducht is. Als huizenprijzen dalen, hebben vooral huizenkopers daar last van, zagen we na de crisis. Maar de banken hielden de meeste hypotheekschapen wel op het droge.

NIBC merkt op dat ook hogere huizenprijzen riskant kunnen zijn. De bank heeft namelijk hypotheken verstrekt waarvan de rente automatisch daalt als de lening minder waard wordt, vergeleken met de woningwaarde. Dat gebeurt dus als de woning fors in waarde stijgt. Bij stijgende huizenprijzen kopen mensen bovendien sneller een nieuw huis, waarbij de oude hypotheek wordt afgelost. Zo kan de bank belangrijke inkomsten kwijtraken.

Het Haagse NIBC, opgericht in 1945 als de Nationale Investeringsbank, werd in 1999 door de pensioenfondsen ABP en PGGM van de beurs gehaald en omgevormd tot specialistische zakenbank. De huidige eigenaar, private equity investeerder J.C. Flowers moest door de financiële crisis jaren wachten totdat de investering verkocht kon worden. J.C. Flowers wil vrijdag maximaal 30 procent van de aandelen een beursnotering geven.

Particulieren kunnen zich uiterlijk tot woensdag voor de beursgang inschrijven tegen een indicatieve bandbreedte van 8,75 euro tot 10,25 euro per aandeel.

Omdat de bank alle registers opentrekt, met Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, ING en ABN AMRO als begeleidende banken, kan de beursgang eigenlijk niet mislukken, volgens Crum. De analist noemt de prijsstelling mild.

Fundamenteel is het aandeel echter een relatief kwetsbare nichespeler, vergeleken met de sterkere partijen als ABN AMRO en ING. Crum zou het fonds dus niet voor langere termijn in portefeuille houden. “Wie een gokje wil wagen op een geslaagde IPO, houden wij beslist niet tegen. Vergeet daarbij dan niet om tijdig winst te nemen”, aldus de analist.

Persbureau Reuters meldde dinsdagavond dat het boek gedekt was voor de basisemissie van 38,2 miljoen stukken, of ruim 24 procent van het aandelenkapitaal.

Omdat NIBC niet het enige bedrijf is dat vrijdag zijn beursgang beleeft, luidt de bank pas om 14.00 uur de gong. B&S Group doet eerder op de dag hetzelfde bij de start van de handel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.