In het tweede kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) ASML zal in het tweede kwartaal vermoedelijk sterk hebben gepresteerd, waarbij analisten vooral letten op de ontwikkeling van de nieuwe orders, waarbij een aantal experts op een meevaller rekent.

ASML zelf zei bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal voor het tweede kwartaal te rekenen op een omzet van 5,7 tot 6,2 miljard euro en een brutomarge van 50 tot 51 procent. Voor 2024 rekent ASML nog altijd op een omzet gelijk aan die in 2023, toen die 27,6 miljard euro was.

Hoewel de orderinstroom volatiel was, maakte CFO Roger Dassen van het Veldhovense bedrijf zich bij de cijfers in april weinig zorgen. Voor 2025 heeft ASML een outlook staan van 30 tot 40 miljard euro aan omzet.

Kijkend naar de orderportefeuille van ASML op dit moment voor 2024, 2025 en daarna, heeft ASML om het middenpunt van deze bandbreedte te bereiken “in de komende drie kwartalen iets meer dan 4 miljard euro aan orders per kwartaal nodig”, zei de financieel topman destijds.

De Nederlandse fabrikant van halfgeleiderapparatuur zal woensdagochtend naar verwachting orders ter waarde van bijna 5,04 miljard euro rapporteren, volgens consensusschattingen van Visible Alpha. De voorspelling ligt boven de orders ter waarde van 4,50 miljard euro die ASML in het tweede kwartaal van vorig jaar rapporteerde.

ASML zou volgens de consensus een kwartaalomzet van 6,08 miljard euro moeten boeken, lager dan de 6,90 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar, maar in lijn met de bedrijfsrichtlijn van 5,7 miljard tot 6,2 miljard euro.

De brutowinst, een belangrijke maatstaf in deze industrie, zou volgens de consensus bijna 3,08 miljard euro moeten bedragen, onder de 3,54 miljard euro die een jaar eerder werd gerapporteerd. De brutomarge van ASML zal naar verwachting ook dalen van 51,3 procent naar bijna 50,6 procent, maar de voorspelling is in lijn met de bedrijfsrichtlijnen van 50 tot 51 procent.

De nettowinst zou in het tweede kwartaal ongeveer 1,45 miljard euro moeten bedragen, vergeleken met 1,94 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

ASML is bij Bank of America een favoriet, omdat de analisten steeds meer vertrouwen hebben dat het orderboek voor de geavanceerde chipmachines van ASML snel zal vollopen, omdat AI-chips intensievere litografie vergen.  

ASML blijft onvervangbaar in het uitbouwen van de infrastructuur voor AI, omdat makers van AI-processoren en DRAM-chips de EUV-technologie moeten gebruiken, aldus de analisten. Bank of America heeft weinig twijfel dat er behoefte zal zijn aan aanzienlijk meer capaciteit voor de meest geavanceerde technologie. Bank of America rekent inmiddels op 80 EUV-machines die ASML zal kunnen leveren volgend jaar, in plaats van 70. De winst per aandeel zou naar 52 euro kunnen stijgen in 2030 en in een gunstig scenario zelfs naar 65 euro, volgens Bank of America.

Ook Deutsche Bank blijft positief en heeft in juni het koersdoel verhoogd naar 1.100,00 euro bij handhaving van het koopadvies. In november organiseert ASML een beleggersdag, net na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en in aanloop verwacht analist Robert Sanders dat het aandeel ASML goed blijft presteren.

Het aandeel noteerde maandag 0,8 procent hoger op 1.010,20 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.