(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is op weg naar een meer uitgebalanceerde dynamiek. Dit schreef ABN AMRO maandag in een olierapport.

Analist Hans van Cleef van ABN AMRO verwees daarbij naar het voornemen van het OPEC-oliekartel de olieproductie te beperken om zo de olieprijs meer opwaarts potentieel te geven, maar hij ziet dat voornemen nog niet als een uitgemaakte zaak, omdat er naar zijn idee nog teveel risico’s en onzekerheden rondom de intentieverklaring cirkelen. De OPEC wilde een plafond van 32,5 tot 33 miljoen vaten olie per dag, volgens ABN AMRO nauwelijks een serieuze verlaging, omdat het vorige plafond, dat gold tot november 2015 nog op 31,5 miljoen vaten per dag lag.

“Toch lijkt het een eerste signaal van wat samenwerking tussen Iran en Saoedi-Arabië zou kunnen betekenen. De markt reageerde positief. Short-posities – speculatie op prijsdalingen – werden gesloten. Als gevolg hiervan steeg Brent olie ruim boven de USD 50/vat, gelijk aan onze verwachting voor het derde kwartaal”, aldus Van Cleef.

ABN AMRO verwacht dat de olieprijzen in het vierde kwartaal van dit jaar en in 2017 stijgen, gebaseerd op stagnerende groei van het aanbod van olie, aanhoudende groei van de vraag en het stabiel blijven van de Amerikaanse dollar.

De OPEC komt op 30 november ter vergadering bijeen. Van Cleef merkte op dat in de eerste plaats de OPEC het afgelopen jaar al diverse malen gehint heeft op het verlagen van het productieplafond of het bevriezen van de productiegroei. Tot op heden is het echter niet verder gekomen dan ‘verbale interventie’, waarbij de marktreactie op basis van deze aankondiging voldoende was om niet tot daadwerkelijke actie over te hoeven gaan.

“Dit maakt de markt achterdochtig en zorgt terecht voor twijfel over de vraag waarom de OPEC nu wel tot een eensluidend akkoord – inclusief de bijbehorende actie – zou kunnen komen. Dat is vooral omdat men zich realiseert dat er een aantal OPEC-landen is die een uitzonderingspositie opeisen. Dit kan leiden tot extra onzekerheden en het vraagt mogelijk een groter offer van de andere leden”, aldus de econoom.

Van Cleef wijst ook op de implicaties voor de productie van olie en schalie-olie in de VS nu de prijs voor een vat ruwe olie weer boven de 50 dollar per vat ligt. Toch lijkt de markt volgens hem te optimistisch als het gaat om het terugkeren van de schalieolieproductie zodra de prijzen verder stijgen. “Het is maar de vraag of investeerders weer net zo happig zullen zijn om te investeren in deze risicovolle sector nadat zij de afgelopen twee jaar zware verliezen hebben moeten incasseren. Het opleven van de industrie zal daarom langer duren dan velen momenteel verwachten. Daarnaast zijn de voorraden olie en olie-gerelateerde producten erg hoog”, aldus Van Cleef.

Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent lager op 49,40 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent lager stond op 51,56 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>