(ABM FN-Dow Jones) Philips Lighting heeft in de eerste drie maanden van 2018 de omzet vermoedelijk zien dalen, terwijl de winstgevendheid en de marges ook verslechterden. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de consensus.

Volgens de analisten kwam de omzet afgelopen kwartaal uit op 1.597 miljoen euro. Daaraan droeg traditionele verlichting 370 miljoen euro bij, LED 474 miljoen euro en de tak Professional 615 miljoen euro. Home was goed voor 133 miljoen euro.

De aangepaste EBITA bedroeg volgens de consensus 130 miljoen euro en de bijbehorende marge van 8,3 procent.

In het eerste kwartaal van 2017 werd er een omzet geboekt van 1.690 miljoen euro, met een aangepaste EBITA van 142 miljoen euro en een marge van 8,4 procent. De omzet daalde toen ook al op vergelijkbare basis met 0,8 procent.

ING, dat een Houden advies op Philips Lighting heeft, meent dat de consensusverwachtingen mogelijk te optimistisch zijn vanwege gedateerde ramingen van enkele analisten. Analist Marc Zwartenburg mikt op een omzet voor het eerste kwartaal van 1.559 miljoen euro.

Zwartsenburg verwacht dat het lichtbedrijf te kampen heeft gehad met negatieve wisselkoersen. De effecten daarvan zouden in het eerste kwartaal het grootst zijn, vanwege de uitdagende vergelijkingsbasis. Bovendien is er aanhoudende zwakte bij LED-verlichting en is er mogelijk een faseringseffect na een sterk kwartaal voor de divisie Home. “De consensus lijkt te optimistisch na een sterk vierde kwartaal, waarin een eenmalig groot project de resultaten [van Home] stuwden”, aldus de analist, die stelde dat de jaarconsensus beter aansluit op de ontwikkelingen bij het bedrijf.

Outlook

Philips Lighting gaf bij publicatie van de jaarcijfers over 2017 geen concrete verwachtingen voor het eerste kwartaal af. Wel mikt het lichtbedrijf voor dit jaar op een aangepaste EBITA-marge van 10,0 tot 10,5 procent. Verder wil Philips Lighting dit jaar de omzet op vergelijkbare basis doen stijgen. Wel waarschuwde het bedrijf al voor een zwak eerste kwartaal.

Philips Lighting publiceert donderdag voorbeurs de kwartaalcijfers. Dinsdagmiddag daalde het aandeel 0,6 procent tot 31,03 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.