(ABM FN-Dow Jones) Randstad heeft in de eerste drie maanden van 2018 de omzet zien stijgen, hoewel de autonome groei terugliep. Dit is de verwachting van elf analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Volgens de analisten steeg de omzet van Randstad van 5.557 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2017 naar 5.704 miljoen euro afgelopen kwartaal.

Dat leverde een autonome groei per werkdag op van 6,8 procent, volgens de consensus. Dit was vorig jaar in dezelfde periode 6,4 procent en in het vierde kwartaal van 2017 nog 8,7 procent.

In januari van dit jaar boekte de uitzender, zo liet het weten bij de publicatie van de jaarcijfers, een groei van ongeveer zeven procent en in februari waren de volumes vergelijkbaar met die van een maand eerder.

De brutomarge zal met 20,0 procent nipt lager liggen dan de 20,1 procent in het vierde kwartaal, denken de analisten. Dat is lijn met de verwachting van Randstad zelf, die al aangaf te rekenen op een vergelijkbare brutomarge als in het vierde kwartaal. 

Door investeringen in de autonome groei stijgen de operationele kosten, zei CFO Robert Jan van de Kraats medio februari tegen ABM Financial News. “We bereiden de groei van de volgende fase voor”, aldus de financieel directeur.

De zogenoemde incremental conversion rate, die afgelopen jaar op 40 procent lag, was “aan de lage kant”. Randstad beweegt, zo legde Van de Kraats uit, tussen de 40 en 50 procent. Dit jaar zal het percentage weer stijgen richting de bovenkant van deze bandbreedte.

Het bedrijfsresultaat (EBITA) voor eenmalige posten steeg van 209 miljoen naar 217 miljoen euro en de bijhorende marge bleef volgens de analisten onveranderd op 3,8 procent. Dat zou wel 0,8 procentpunt minder zijn dan de 4,6 procent marge in het voorgaande vierde kwartaal.

De nettowinst voor amortisatie en eenmalige posten ging volgens de analisten met 7 miljoen euro omhoog naar 155 miljoen euro en per aandeel zou dit een winst moeten opleveren van 0,84 euro.

Aandeelhouders kunnen over 2018 een 46 procent hoger dividend van 2,76 euro per aandeel tegemoet zien. Dit is inclusief een speciaal dividend van 0,69 euro per aandeel.

Randstad hanteert een ondergrens van dividend van 1,62 euro, dat is wat aandeelhouders sowieso kunnen verwachten. “Voorzichtig” noemde de CFO dat.

Randstad “gaat wat minder acquireren”, aldus de financieel directeur, wat betekent dat de balans wat minder aan het werk zal worden gezet. Daarbij beschikt de uitzender over een “goede cash flow”. Randstad heeft een pay out ratio van 40 tot 50 procent.

Van de Kraats was tot 27 maart CFO bij Randstad. Wel is hij nog werkzaam bij de uitzender. In 2018 zal hij zich richten op zijn operationele taken en in 2019 zal hij optreden als adviseur van de raad van commissarissen.


Randstad opent dinsdag voorbeurs de boeken. Maandagmiddag handelde het aandeel op een groen Damrak 1,5 procent lager op 54,68 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.