(ABM FN-Dow Jones) Een beperking van de invoer van Europees staal met 10 procent door de Verenigde Staten is veel gunstiger dan een importheffing van 25 procent op staal waar de Amerikanen eerder mee dreigden. Dat stelde Credit Suisse donderdag in een analistenrapport.

Volgens The Wall Street Journal wil president Donald Trump de import van Europees staal met 10 procent verlagen ten opzichte van 2017, door een quotum of via heffingen.

Dat is veel minder dan de 30 procent reductie die is afgesproken met Zuid-Korea, maar in hetzelfde bericht noemde een EU-functionaris zo’n quotum van 90 procent “illegaal” en onacceptabel voor Europa, zodat een oplossing mogelijk nog niet heel dichtbij is.

Credit Suisse becijfert een economische impact van 100 miljoen dollar op het bedrijfsresultaat bij een quotum van 90 procent, terwijl een importtarief van 25 procent op de volledige export naar de VS een impact van 1,25 miljard zou hebben.

Tien procent van de staalexport van de EU naar de VS is ongeveer 500 kiloton aan gederfde omzet. Aangezien de totale vraag in Europa momenteel 160 miljoen ton bedraagt, kan dit worden opgevangen met een groei van de vraag met 0,3 procent. Dat lijkt makkelijk haalbaar, volgens de analisten.

De bedrijven met significante export vanuit Europa naar de VS zijn ArcelorMittal, ThyssenKrupp en Outokumpu, stelde Credit Suisse.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.