(ABM FN) 2017 zal zich uit de desinflatoire cirkel begeven en een hogere groei kennen. Dat stelden economen van JPMorgan in een outlook voor volgend jaar.
Er wordt voor 2017 een groei van 2,8 procent naar voren geschoven tegenover 2,5 procent in 2016. Voor de eurozone wordt 1,5 procent vooropgesteld.
De inflatie zal stijgen tot 2,4 procent. Wereldwijd verhandelde goederen zullen de grootste prijsstijgingen kennen.
Verder voorspellen de economen nog een gemiddelde winstgroei voor de bedrijven van 10 procent. Ze wijzen er echter op dat dit niet noodzakelijkerwijze moet leiden tot verhoogde investeringen. Exclusief China denken de economen aan een groei van 4 procent in uitgaven.
De opkomende markten zullen profiteren van de stijgende prijzen maar de groei blijft relatief beperkt met 4,4 procent. Meer import van de Verenigde Staten zal wel een duwtje in de rug geven. De mogelijke handelsbelemmeringen en de verstrakking van het beleid door de Fed zijn negatief voor deze landen.
Bij de reflatie komen ook beperkingen kijken, aldus de bank. Het belangrijkste zijn de zwakke prestaties aan aanbodzijde.
Er blijft dus een zekere zwakte in de wereldeconomie stellen de economen. De Verenigde Staten zitten echter bijna op volledige werkgelegenheid en de groei zou boven de trend kunnen uitkomen. Nog sterker stijgende lonen en een inflatie die hoger komt dan 2 procent behoren zeker tot de mogelijkheden. De Federal Reserve zal waarschijnlijk voorzichtig te werk gaan maar heeft werk te verzetten, aldus JPMorgan.
Er blijft grote onzekerheid over het feitelijke beleid van Donald Trump maar door de versterkte risico’s versterkt eveneens de kanteling in de richting van reflatie.
Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.