(ABM FN-Dow Jones) Het besluit van de Europese Centrale Bank om zijn maandelijkse opkoopprogramma te verlagen tot 60 miljard euro vanaf april volgend jaar, maar tegelijkertijd ook te verlengen van ultimo maart tot zeker eind december 2017, is enigszins verrassend en betekent “voor elk wat wils”. Dit zei econoom Elwin de Groot van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

“Mijn verwachting was een half jaar verlenging van de huidige 80 miljard euro per maand”, aldus de marktvorser. Volgens hem wordt het besluit van de ECB, waarbij de rentes conform de verwachting wel werden gehandhaafd, door de markt toch als ietwat streng geïnterpreteerd, hoewel beleggers eigenlijk vooral wachten op de toelichting van voorzitter Mario Draghi.

“Het hangt af van zijn argumenten”, aldus marktanalist De Groot. “Het kan zijn dat de ECB positiever is over de economische vooruitzichten, maar aan de andere kant kan de uitleg ook zijn dat het opkopen van 80 miljard euro aan obligaties teveel is gezien de schaarste in de markt.”

De euro is na het rentebesluit gedaald van 1,0799 naar 1,0728. Draghi begint zijn toelichting rond half drie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.