Fugro heeft de resultaten opnieuw fors onder druk zien staan. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus in aanloop naar de halfjaarcijfers van de bodemonderzoeker.

“De uitzonderlijke diepe recessie onder de gas- en oliedienstverleners is inmiddels het derde jaar ingegaan”, zei CEO Paul van Riel al in een toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal.

De omzet van Fugro daalde in de eerste jaarhelft stevig, van 1.238 miljoen naar 944 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde sterk van 70 miljoen tot slechts 9 miljoen euro. Volgens analist Dirk Verbiesen van KBC Securities werd het bedrijfsresultaat vooral negatief beïnvloed door de onderdelen Subsea Services en Seabed Geosolutions.

Het nettoresultaat uit voortgezette activiteiten lag vermoedelijk op 0,14 euro per aandeel, 0,02 euro meer verlies dan in de eerste helft van 2015.

“Prijsdruk en lagere volumes” dat waren volgens analist Quirijn Mulder van ING de voornaamste oorzaken van de teruglopende resultaten. Deels kon dit volgens de analist worden opgevangen door lagere kosten.

Mulder van ING verwacht dat Fugro voor de tweede jaarhelft zal aangeven dat deze zwakker zal uitpakken dan de laatste zes maanden van 2015 en vermoedelijk verlieslatend zal zijn.  De analist van ING verwacht evenwel ook dat de kasstroom positief zal blijven.

De zakenbank Morgan Stanley meent dat de ogen vooral gericht zijn op de balans van Fugro. Positief is dan ook dat volgens de analisten van de bank de nettoschuld is gedaald van 535 miljoen euro aan het einde van 2015 naar 488 miljoen euro ultimo juni. Morgan Stanley verwacht dat eind 2016 de schuld is teruggelopen naar 450 miljoen euro.

Fugro maakt de cijfers donderdag voorbeurs bekend. ING en KBC Securities hebben een Houden advies op Fugro, Morgan Stanley hanteert een Onderwogen advies.

Woensdagmiddag handelde het aandeel Fugro 0,8 procent lager op 14,69 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.