(ABM FN-Dow Jones) Hoewel de aangepaste CCS-winst van Royal Dutch Shell onder de consensus uitkwam valt de teleurstelling mee. Dit zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers tegenover ABM Financial News.

De Brits-Nederlande energiereus rapporteerde donderdag voorbeurs over het vierde kwartaal een geschoonde CCS-winst van 1,8 miljard dollar, waar de consensus 2,8 miljard dollar bedroeg. Versteeg wees echter op een uitgestelde belastingvordering van 0,5 miljard dollar. “Als je die bij het resultaat optelt valt het allemaal wel mee”, aldus Versteeg. “Bovendien kunnen de resultaten van Shell over het algemeen aanzienlijk afwijken”, voegde de marktvorser toe.

Wat volgens de analist veel belangrijker is en positief stemt is dat de gearing, een maatstaf die aangeeft in hoeverre de activiteiten van Shell zijn gefinancierd met eigen of vreemd vermogen, omlaag is en dat de vrije kasstroom het dividend dekt. Daarnaast wees Versteeg op de groei van de onderliggende productie, wat zich volgens hem zal voortzetten, vanwege een flink aantal nieuwe velden.

Tot slot benadrukte Versteeg dat de olieprijs na vier kwartalen op rij voor het eerst weer boven de 50 dollar per vat noteert en dat de olieprijs na negen kwartalen op rij van dalingen voor het eerst weer stijgt, “waardoor de vrees voor het dividend afneemt”, aldus de analist.

Theodoor Gilissen hanteert een Aanbevolen advies voor Royal Dutch Shell met een koersdoel van 28,00 euro. Het aandeel sloot woensdag 0,3 procent hoger op 25,12 euro op een groen Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.