(ABM FN-Dow Jones) De resultaten van de stresstest voor Europese levensverzekeraars bleken relatief teleurstellend, maar zijn niet zorgwekkend voor Nederlandse verzekeraars. Dit stelde analist Matthias De Wit van KBC Securities vrijdag in een rapport. 

De stresstest van EIOPA, de Europese toezichthouder op verzekeraars en pensioenfondsen, bevestigde dat Europese levensverzekeraars gevoelig zijn voor scenario’s met blijvend lage rentes of met schokken op beleggingen in een lage rente-omgeving. Vooral voor Nederlandse verzekeraars waren de resultaten van de stresstest relatief teleurstellend, vanwege de bovengemiddelde gevoeligheid voor lage rentes, zo merkte De Wit op.

Evenwel voorziet de analist voor NN Group geen problemen, gezien de verzekeraar geniet van een “toonaangevende” solvabiliteitsratio II van circa 240 procent. De marktvorser verwacht dat deze ratio boven 150 procent zal blijven en denkt dan ook dat NN de stresstest “met gemak” heeft doorstaan.

ASR Nederland begeeft zich volgens De Wit eveneens op veilig terrein, maar zet wel enige vraagtekens bij de kapitaalpositie van de verzekeraar vanwege de “bovengemiddelde” afhankelijkheid van de rekenrente.

De Wit denkt dan ook dat de zwakke resultaten van de stresstest in Nederland voornamelijk te wijten zijn aan Aegon, VIVAT en Delta Lloyd. Maar gezien Delta Lloyd inmiddels al kapitaal heeft opgehaald en Aegon eveneens stappen heeft ondernomen om de solvabiliteit te verbeteren, maakt de analist zich weinig zorgen over de uitkomst van de stresstest.

Op een rood Damrak koerste het aandeel Aegon vlak, terwijl Delta Lloyd 0,1 procent prijsgaf en ASR Nederland 0,3 procent won. NN Group verloor 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.