(ABM FN-Dow Jones) De rust op de financiële markten baart zorgen en zou beleggers te denken moeten geven. Dit schreef beleggingsspecialist Andrew Williams van vermogensbeheerder Schroders dinsdag.

De beleggingsspecialist wees op de VIX-index, die de op korte termijn verwachte volatiliteit van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 index weergeeft. Deze volatiliteitsindex daalde een dag na de Franse verkiezingen naar het laagste niveau sinds 1993. Over een periode van 90 dagen gemeten is de gemiddelde volatiliteit gedaald tot slechts 6,7 procent, meldde de Financial Times onlangs. Daarmee is dit de rustigste markt sinds 1995. 

“Het lijkt erop dat veel beleggers het als normaal ervaren dat de rentes ultralaag zijn, er voldoende liquiditeit is en centrale bankiers al het nodige zullen doen om de zaak op korte termijn te sussen, ongeacht de gevolgen voor de langere termijn”, aldus Schroders. Maar de illusie van stabiliteit in het financiële systeem creëert op den duur zijn eigen instabiliteit, wees Williams op een stelling van econoom Hyman Minsky.

Volgens Williams denken veel beleggers stabiliteit te vinden in aandelen met obligatie-achtige kenmerken, maar “dat is een illusie”. “Het gat tussen de waardering van zulke aandelen met obligatie-eigenschappen en de rest wordt steeds groter, net als het gat tussen de huidige marktbeweging en de rest van de geschiedenis. Het feit dat deze situatie niet eeuwig kan voortduren brengt nog een cliché in gedachten: de stilte voor de storm.”   

Volgens de FT is er veel belangstelling bij beleggers om een verzekering te kopen tegen een neerwaartse marktbeweging, uit vrees voor een correctie op de Amerikaanse aandelenmarkten, mede gezien het politieke risico dat de regering Trump zijn beleid niet door het Congres kan loodsen. 

“Hoe meer de volatiliteit omlaag wordt gedrukt, hoe sterker de volatiliteit zal toenemen wanneer het wordt losgelaten”, zei chief investment officer Nigol Koulajian van hedgefund Quest Partners in het artikel van de Financial Times. “Volatiliteit is compleet onbruikbaar geworden als een maatstaf voor risico.”

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.