Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van PostNL verhoogd van BBB- naar BBB. Dit meldde de Amerikaanse kredietbeoordelaar donderdagmiddag.

Volgens S&P heeft het postbedrijf het operationeel goed gedaan in 2015, door de marges te verbeteren en de aangepaste nettoschuld te verlagen. Hierdoor zijn de kredietmaatstaven zoals het ratingbureau die hanteert, verbetert, waardoor de kredietwaardigheid van PostNL is gestegen.

Volgens S&P heeft PostNL goed grip op de kosten als marktleider in Nederland, met een marktaandeel van ongeveer 75 procent in 2015, schat de kredietbeoordelaar in. In Italië en Duitsland is het postbedrijf de grootste uitdager voor de gevestigde orde binnen de postmarkt. Verder kan PostNL profiteren van relatief voorspelbare kasstromen en is de onderneming al geruime tijd operationeel erg efficiënt.

Daar staat tegenover dat het bedrijf wordt blootgesteld aan een structurele krimp van de Nederlandse postmarkt. Dit proces wordt versterkt door digitalisering en concurrentiedruk. Bovendien kampt PostNL met druk vanuit mededingingsperspectief, hoewel de Nederlandse postmarkt wel wordt gemoderniseerd.

De positieve outlook, die onveranderd bleef, reflecteert volgens S&P de verwachting dat PostNL de verkoop van het belang in TNT Express met succes afrondt en de opbrengst zal gebruiken om de schuld verder te verlagen, waardoor de kredietmaatstaven nog verder verbeteren.

PostNL heeft een belang van 14,6 procent in TNT en zou 643 miljoen euro kunnen ontvangen door het belang te verkopen aan het Amerikaanse FedEx, berekende S&P.

Mocht het onverhoopt niet lukken om het belang in TNT Express te verkopen, dan kan S&P de outlook verlagen naar stabiel.

Het aandeel noteerde op een licht hoger Damrak aan het eind van de middag 2,0 procent hoger op 3,79 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.