(ABM FN-Dow Jones) Standard & Poor’s verwacht dat de Europese Centrale Bank zijn monetaire stimuleringsprogramma voorzichtig verder afbouwt vanaf de tweede helft van dit jaar, ondanks een licht vertragend economisch herstel in de eurozone. Dit bleek uit een dinsdag gepubliceerd analistenrapport.

De kredietbeoordelaar voorziet een vertraging van de economische groei in 2017 tot 1,4 procent, van 1,7 procent in 2016. 

Een verbeterende arbeidsmarkt blijft de consumentenbestedingen steunen, maar oplopende inflatie bij zwakkere loonstijgingen wordt een negatieve factor. De bedrijfsinvesteringen worden intussen belemmerd door de politieke onzekerheid rond verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. 

Exportgroei zal beperkt zijn gezien een verwachte zwakkere vraag uit het Verenigd Koninkrijk. Een clash tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bij de Brexit-onderhandelingen die in maart van start gaan kunnen de vooruitzichten voor de handel en investeringen in de EU ondermijnen.

ECB 

S&P verwacht dat de Europese Centrale Bank zijn maandelijkse obligatie-opkoopprogramma verder kan terugschroeven tot 40 miljard euro in de tweede helft van 2017, gevolgd door een verdere verlaging in de eerste helft van 2018. 

Een snellere inperking, beter bekend als tapering, van het opkoopprogramma door de ECB kan de langetermijnrentes snel laten stijgen, waardoor het economische herstel van de rails kan lopen, waarschuwen de analisten.

De ECB gaat zijn opkoopprogramma vanaf 1 april verlagen van 80 miljard euro per maand naar 60 miljard euro, omdat het risico van deflatie in de eurozone vorig jaar sterk is afgenomen. Dit niveau wil de centrale bank vooralsnog tot het eind van het jaar handhaven.

EU kwetsbaar 

De Europese Unie behoort tot de economieën die op termijn het hardst kunnen worden geraakt door verstoringen van de wereldhandel, in een klimaat van toenemende anti-globalisering, waarschuwde S&P verder.

Escalatie van populisme en extreem-nationalistische opvattingen kan een uitdaging worden voor de bestuurbaarheid en verdere integratie van Europa, stellen de analisten.

Nederland 

Een vertrek van Nederland uit de eurozone wordt als zeer onwaarschijnlijk beoordeeld door de analisten van S&P. De groei in Nederland zal dit jaar nog wel licht boven het gemiddelde voor de eurozone uitkomen, op 1,5 procent, gesteund door binnenlandse vraag. Met name vertragende economische groei in het Verenigd Koninkrijk en onzekerheden rond Brexit kunnen de investeringen en handel in ons land ondermijnen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.