(ABM FN-Dow Jones) De sancties die Europa en Amerika in 2014 oplegden aan Rusland vanwege de annexatie van schiereiland de Krim en de steun aan Oost-Oekraïense separatisten hebben nog nauwelijks invloed op de Russische economie. Dit schreef ABN AMRO dinsdag voorbeurs in een rapport.

“Sancties deden Rusland niet de das om, en het economisch effect ebde snel weg”, volgens economen van de bank.

De strafmaatregelen zorgden even voor hevige druk op de Russische roebel, maar de grootste impact was begin 2015 al weer weg, aldus de bank. Wel bleef de invloed op de inflatie en op het vermogen van Russische ondernemingen om financiering uit het buitenland aan te trekken langer merkbaar, maar “dankzij effectief beleid kon de Russische centrale bank voorkomen dat er in de Russische private sector een tekort aan deviezen ontstond”, aldus ABN AMRO.

In 2016 zakte de inflatie even in, maar in juni van dit jaar lag het consumentenprijspeil met een stijging van 4,4 procent dicht bij het niveau dat de Russische centrale bank nastreeft, van 4,0 procent. Verder stabiliseerde de economie dankzij het herstel van de olieprijzen.

“Op dit moment hebben ze nauwelijks nog effect op de Russische economie”, volgens de economen, die op lange termijn wel voorzien dat de productiviteit door de sancties wordt aangetast, “doordat Rusland essentiële kennis voor belangrijke sectoren ontbeert en westerse ondernemingen terugdeinzen voor samenwerking met Russische bedrijven.”

Dit betekent dat hoewel de sancties de economie in Rusland niet concreet hebben beïnvloed, deze de macro-economische problemen wel hebben versterkt sinds 2014.

Kijkend naar de toekomst en het eventueel opheffen van de strafmaatregelen is het volgens ABN AMRO onwaarschijnlijk dat dit voor 2018 gebeurt, vanwege de politieke omstandigheden in het land en het onderzoek in Amerika naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

Handel met Nederland

De sancties die Europa oplegde zorgden voor tegensancties van Moskou die de Nederlandse export van met name machines en landbouwproducten als bloemen, groenten en kaas raakten. Daardoor daalde de invoer van Nederlandse producten van 2,07 miljard euro in de eerste vier maanden van 2014, naar 1,26 miljard euro in dezelfde periode een jaar later.

Vanaf 2016 vond herstel plaats, in lijn met het herstel van de Russische economie. En omdat Nederlandse exportproducten nu veelal naar buurlanden van Rusland gaan en vervolgens worden doorverkocht aan de Russische markt, hebben veel exporterende bedrijven hun marktaandeel kunnen behouden, aldus ABN AMRO.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.